Donderdag 20/01/2022

Voorzichtig pleidooi voor financiële steun aan Kongo

Brussel

Eigen berichtgeving

John Vandaele

Alfons Verplaetse, eregouverneur van de Nationale Bank en sinds kort officieel adviseur van de Nationale Bank van Kongo, kan zich vinden in het monetair plan dat de Kongolese regering enkele weken geleden heeft gestart. Verplaetse pleit voor Belgische steun aan het plan en laat verstaan dat een internationale inspanning ten voordele van Kongo op touw gezet is. Als Kongo zich aan zijn plan houdt, kan het begin volgend jaar weer aankloppen bij het IMF en de Wereldbank.

'Het was erger dan ik had verwacht", zo begint Verplaetse zijn relaas over zijn wedervaren bij zijn eerste missie half mei als 'adviseur' in de democratische republiek Kongo. Monetair gezien is de kern van het probleem dat de Kongolese regering haar tekorten financiert door simpelweg bankbiljetten bij te drukken.

Verplaetse: "Het klopt dat de inflatie gedurende een korte periode na Kabila's machtsovername teruggevallen was tot 20 procent. Met het begin van de oorlog zijn we echter teruggekeerd naar de oude gewoonten." De voorbije drie jaar groeide de geldhoeveelheid gemiddeld met 320 procent, de inflatie lag op 240 procent en de depreciatie van de officiële koers bedroeg 260 procent. Daardoor ontstond ook een enorm verschil tussen de officiële wisselkoers en die op de zwarte markt.

Verplaetse: "Officieel was 1 dollar 50 Kongolese frank waard. Op de parallelle markt, waar 85 procent van de transacties gebeurt, betaalde je meer dan 300 Kongolese frank voor 1 dollar. Ik had voorgesteld om daar één koers van te maken en dat is blijkbaar ook gebeurd: het verschil is al veel kleiner geworden en bedraagt nu nog zo'n 10 procent."

Essentieel is volgens Verplaetse dat de regering ermee stopt haar tekort te financieren met de drukpers: "Het monetair plan van de regering is zelfs nog wat strenger dan wat ik had voorgesteld. De bedoeling is om de inflatie dit jaar onder de 100 procent te houden. Dat wordt aartsmoeilijk want einde mei bedroeg ze al meer dan 80 procent. Daarom zou er voor de rest van dit jaar bijna geen geld meer worden bijgedrukt."

Zoiets kan maar op twee manieren: ofwel zet de regering de tering naar de nering en geeft ze niet meer uit dan ze ontvangt, ofwel vindt de Kongolese regering andere inkomstenbronnen om een deel van haar tekort te financieren. Daarbij rekent Verplaetse niet echt op meer belastinginkomsten. "Die liggen zeer laag, alles samen slechts 6 procent van het bruto binnenlands product. Een beetje bilaterale hulp zou hier van pas kunnen komen. België en andere landen kunnen op die manier tonen dat ze erin geloven. Op 2 juli organiseert de Wereldbank een ontmoeting waarop de 'vrienden' van Kongo verzocht zullen worden met wat geld over de brug te komen.

"Als Kongo zich aan zijn plan houdt, kan het tegen januari, februari 2002 opnieuw rekenen op grote multilaterale geldstromen van het IMF en de Wereldbank. Dat is het schema." Daarmee geeft Verplaetse aan dat er zoiets als een internationale inspanning is om het Kongolese probleem aan te pakken. Het is in elk geval meer dan tien jaar geleden dat de Wereldbank en het IMF nog geld leenden aan Kongo. Dat het voor Kongo zwaar is om de tering naar de nering te zetten, relativeert Verplaetse een beetje. "Het inkomen per hoofd van de bevolking daalde het voorbije decennium jaarlijks met 10 procent. Met een kleine inspanning kan je die vicieuze cirkel doorbreken, om dan eindelijk, zij het eerst zeer bescheiden, aan een opwaartse spiraal te beginnen. De regering kan de Kongolese bevolking ook tonen dat het menens is door een aantal werken te beginnen: het herstel van de wegen bijvoorbeeld." Of hij het gevoel had dat zijn Kongolese gesprekspartners echt oren hadden naar zijn visie? "Oren wel, maar of ze het ook doen, zal de eerstkomende maanden moeten blijken. Ik heb de indruk dat ze het gaan proberen. Een ding is echter duidelijk: als de oorlog niet vermindert, is er geen kans op slagen."

Verplaetse tevreden over Kongolees monetair plan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234