Donderdag 24/06/2021

Voorzichtig compromis op klimaattop Warschau bereikt

Een grote doorbraak in Warschau werd op voorhand niet verwacht en kwam er dus ook niet.. Beeld EPA
Een grote doorbraak in Warschau werd op voorhand niet verwacht en kwam er dus ook niet..Beeld EPA

Op de klimaattop van de Verenigde Naties in Warschau is gisterenavond alsnog een voorzichtig compromis bereikt. De onderhandelaars schoven de belangrijkste onderwerpen echter voor zich uit. "Het is een akkoord dat in de goede richting gaat, maar dat niet ver genoeg gaat", stelt staatssecretaris van Energie Melchior Wathelet (cdH).

Een van de akkoorden was een oproep aan de wereld om bij te dragen aan het uitstoten van minder broeikasgassen. Landen krijgen echter niet te maken met verplichtingen. Er wordt gewerkt aan een systeem voor hulp aan landen die het meest worden bedreigd worden door klimaatverandering. Eerder waren de landen het eens geworden over nieuwe regels voor de bescherming van tropische bossen.

Belangrijkste twistpunt was het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Europa en de Verenigde Staten wilden uitstootbeperkingen voor iedereen, dus ook voor opkomende economieën, maar India en China accepteerden dat niet. De rijke landen op hun beurt wilden zich niet vastleggen op klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Over deze punten kwam dan ook geen akkoord.

Basis voor nieuw akkoord
Een grote doorbraak werd op voorhand ook niet verwacht. De top in Warschau moest de basis leggen voor een nieuw klimaatakkoord. Dat zou moeten worden bereikt bij de volgende top in Parijs in 2015. "Op het nippertje hebben de onderhandelaars in Warschau genoeg gedaan om het proces verder te laten gaan", concludeerde Jennifer Morgan van de Amerikaanse denktank World Resources Institute kort voor het einde van de top.

Volgens milieuorganisaties en ontwikkelingslanden hadden de rijke landen tijdens de top meer oog voor het aanzwengelen van economische groei dan voor het oplossen van klimaatproblemen. Organisaties als Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en Oxfam International liepen daarom donderdag boos weg. De arme landen vinden dat de rijke landen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde en het natuurgeweld dat daarmee gepaard gaat.

Ook gastland Polen kreeg de wind van voren. In Warschau werd namelijk naast de klimaattop ook een steenkolenconferentie gehouden. Bovendien werd de Poolse voorzitter Marin Korolec vervangen als milieuminister door iemand die de omstreden schaliegaswinning in Polen kan versnellen.

Ontoereikend
Terug uit Warschau erkende Wathelet dat de planeet "zich zorgen moet maken." Het akkoord is volgens Wathelet niet wat men had kunnen verhopen. "Je staat soms tegenover landen die het niet hebben begrepen of niet willen begrijpen, of laten uitschijnen dat ze niet verstaan dat de klimaatuitdaging kolossaal is", verklaarde hij.

De staatssecretaris benadrukte dat geen enkel land het engagement in twijfel trekt om in 2015 een globaal akkoord te bereiken.

De vier ministers, die de federale staat en de gewesten vertegenwoordigden, waren aanwezig in Warschau en "hebben de deal gemaakt over de financiële verdeling van onze deelneming aan deze klimaattop", vervolgde Wathelet, die onderstreepte dat de VN-klimaatverantwoordelijke, Christiana Figueres, de actie van België positief onthaalde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234