Dinsdag 15/06/2021

Voorwoord

Op deze 9de januari van 2016 hebt u het 200ste DM Magazine in handen. Wij verjaren en willen dat graag met u vieren. Omdat we - om uitsluitend logistieke redenen - geen duizenden zelfgebakken cakes met kaarsjes uw richting uit konden sturen, vieren we dit heuglijk feit (het eerste magazine kwam uit op 3 september 2011) met een nummer dat we volledig wijden aan onze grootste wens aan u en menigeens hoogste goed: geluk.

Het Antwerpse Bonheiden-Rijmenam lacht er niet mee. Met geluk. Het is een bloedserieuze kwestie die per 1 januari een officiële bevoegdheid van de gemeente werd. Zo stond het deze week nog in onze krant. Elke schepen zal er voortaan in zijn domein op toezien dat nieuwe maatregelen de 'gelukkigheidstoets' doorstaan. Gezamenlijk positief zijn, moet het geluksniveau van de gemeente omhoog pompen. Hoe je dat doet? Het Bond-zonder-Naampapiertje dat op vele Vlaamse prikborden hangt, bewijst wederom zijn waarheid. Dat geluk in een klein hoekje ligt.

De Bonheidense snelheidbeperkingsborden worden in 2016 positiever, het gemeentebestuur gooit guller met schouderklopjes en de focus komt op de positieve kant van de zaak te liggen. Modder en wegenwerken? Geef liever een paar rubberlaarzen in plaats van te klagen. Bonheiden zet dit jaar een roze bril op en kijkt koppig naar the bright side. Of het wezenlijk verschil zal maken, valt nog te bezien, maar de opmerkelijke eenvoud van hun positieve aanpak is charmerend.

Ook in dit nummer schuilt het geluk in kleine hoekjes en oude wijsheden. Slechts 10 procent hangt trouwens af van omstandigheden. Dus vergeet geld, auto's en de andere inhoud van hedendaagse r&b-nummers. Ja, geluk wil wel eens met leeftijd fluctueren, met een gemiddeld dieptepuntje in uw veertigerjaren (p.30), maar uiteindelijk kan het erg eenvoudig zijn. Het maakt het onze meest bereikbare heilige graal.

Ap Dijksterhuis, een Nederlandse professor en psycholoog, weet er alles van. Hij schreef er een boek over en deelt zijn wijsheid met plezier (p.25). Meer tijd voor jezelf, minder mails en mobieltjes kijken en soms gewoon 20 minuten in- en uitademen, kan wonderen verrichten. Zeg eens lekker nee, nee, nee wanneer iets je niet zint (p.44) of speel leentjebuur bij andere culturen (p.34). Spanjaarden hebben een woord voor dat moment waarop je voldaan nog nakeuvelt aan tafel en Indiërs wisten zelfs het gevoel te benoemen van muziek die een gevoelige snaar raakt.

Bij deze: om de donkerste en koudste - wat niet is, kan nog komen... - maanden door te komen, de droefste dag van het jaar (volgens losse berekeningen maandag 18 januari, ofte Blue Monday) te counteren, en als steuntje in de rug tot wanneer de zon weer warm in onze ogen prikt en we vloekend op zoek moeten naar waar we die (roze) zonnebril laatst legden, is er dus dit nummer. Op naar een fantastisch en hopelijk erg gelukkig nieuw jaar. Onze beste wensen!

Natalie Helsen
Coördinator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234