Dinsdag 26/05/2020

Voorwoord

Ik heb een idee', mailt Jan Hoet op een ochtend in april. 'Een goed idee. DMUZE gemaakt door kunstenaars, naar aanleiding van de expo Sint-Jan in de Gentse Sint-Baafs. We hebben geen geld, geen mensen, maar wel heel veel enthousiaste kunstenaars. Formidabel, toch?'

Directer kan het niet. Zijn betoog een paar dagen later overtuigt helemaal. En dus zijn Wim Delvoye, Kris Martin, Cristina Lucas, Dirk Braeckman, Fernando Sánchez Castillo, Jan Fabre, Michaël Borremans, Thomas Bogaert en nog een schare anderen aan de slag gegaan met de vertrouwde ingrediënten van DMUZE.

En zo komt het dat u kunt lezen waarom Jan Hoet en Wim Delvoye overtuigd zijn dat het tussen hen altijd zal blijven duren. ("We zijn allebei controversiële figuren. En we delen die West-Vlaamse why not-houding. Eerst iets doen en dan de dingen arrangeren.")

Of waarom Jan Van Imschoot Van Gogh nog steeds een zeer groot schilder vindt. ("Hij had syfilis tot in de derde graad, dronk de hele dag absint en werd constant verliefd op de lelijkste wijven, maar het was wel een zeer intelligente vent én hij is de vader van de hedendaagse kunst.")

En voelen Jan Fabre, Joris Van de Moortel en Johan Tahon zich goddelijk, bij het creëren? Of draait het om iets anders?

Lees en kijk vooral ook naar de 'columns' die kriskras door dit nummer lopen. U zult unieke kunstwerkjes ontdekken (het Kruis Woord Raadsel van Kris Martin, de Champagnecocktail van Fernando Sánchez Castillo en TheVisitor van Thomas Bogaert, om er maar enkele te noemen).

Ook aan het culinaire is gedacht. Michaël Borremans zou een diner organiseren. Het perfecte moment voor een prikkelend tafelgesprek over Sint-Jan en de kunsten. Voor een paar vrienden. Maar het liep wat uit de hand en het 'etentje' draaide uit op een half volksfeest, met op het menu: halal-lam, op Turkse wijze. Met een Provençaals sausje van Michaël Borremans, waar we u jammer genoeg het recept niet van kunnen meegeven. "Ik weet niet meer wat er allemaal in zit. Ik heb het gemaakt in een moment van zinsverbijstering."

Sommelier Andy De Brouwer ging op pad om het geheim van een goede miswijn te ontrafelen. Van kanunnik Ludo Collin leerde hij dat het 'Vinum de vite' moet zijn, van niks anders dan druiven gemaakt. En dat ze in de Sint-Baafs zoete wijn gebruiken "omdat je die langer open kunt bewaren".

En als u deze zomer in Madrid bent, bekijk de stad dan ook eens door de lens van de Spaanse kunstenares Cristina Lucas. Surprises gegarandeerd.

Geniet van deze artistieke DMuze, en vanaf 2 juni van de Sint-Jan-expo in Gent.

Marianne De Baere

Chef magazines

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234