Dinsdag 19/10/2021

Voorverkiezing Iowa maakt of kraakt Romney

De voorverkiezing in Iowa in de voorbije nacht is vooral bepalend voor de campagne van Mitt Romney. Bij winst is zijn bedje gespreid, bij verlies verdiept de polarisatie in zijn Republikeinse partij.

De voorbije nacht werd hoe dan ook een mijlpaal in de campagne van de Republikein Mitt Romney (64). Als de gewezen gouverneur van Massachussetts met een betekenisvol verschil wint in de etisch-conservatieve landbouwstaat, waar veel Republikeinse evangelisten zijn gematigde imago en Mormoonse religie wantrouwen, lijkt zijn bedje gespreid. Dan kan hij als onbetwist boegbeeld de eerstvolgende voorverkiezingen ingaan: New Hampshire (10 januari), South Carolina (21 januari), en Florida (31 januari), die de toon zetten voor de tientallen andere staten die tot eind juni aan de beurt komen.

Dan weet Romney ook dat zijn campagnestrategie loont: voluit het economisch beleid van president Obama aanvallen, eerder dan enkel maar andere Republikeinse rivalen te besmeuren, waar zijn tegenstrevers zich vooral mee bezighouden.

Als Romney de duimen legt dreigt wel een nieuw moddergevecht onder de Republikeinen. Als hij achter de diepchristelijke Rick Santorum eindigt, die met zijn grassroots-campagne hoopt de Tea Party-aanhang voor zich te winnen, of de isolationistische libertijn Ron Paul (76), of beiden, wacht zijn campagne een uitputtende strijd met ideologische radicalen.

Romney is daar als de dood voor. Meer dan wie ook weet hij dat Iowa zijn wispelturige reputatie maar al te dikwijls eer aan doet. Ondanks een gegarandeerde winst in de peilingen verloor hij er in 2008 van oerconservatief Mike Huckabee en zag de nominatie op het einde van de rit naar John McCain en Tea Party-coryfee Sarah Palin gaan.

De polarisering tussen die uitersten die de Grand Old Party toen de verkiezingen kostte is sindsdien alleen maar verscherpt. Uit inhoudelijk zwakke televisiedebatten bleek vooraf al hoe de Republikeinen meer dan vier jaar verdeeld zijn: tussen een kapitaalkrachtige zakenelite -die slechts weifelend de kaart trok voor Romney nadat Rick Perry en Newt Gingrich blunderden - en Tea Party-kandidaten zoals Michele Bachmann die wild om zich heen schoppen tegen alles wat naar Big Government ruikt; tussen white collar- en blue collarworkers; en tussen religieuze strekkingen, van Romneys Mormonen tot de evangelicals.

Hoe de partij intern uit elkaar drijft bleek meer dan ooit tijdens de laatste werkweek van het Congres in december, toen de Republikeinse elite uit de Senaat in navolging van de Democraten de Tea Party in het Huis terugfloot omdat ze de verlenging van loonlastverlaging blokkeerden.

Tegengas

Alleen als Romney al in het begin van de voorverkiezingen het heft in handen kan nemen kan hij zich ontpoppen als compromiskandidaat, die dan wel gedwongen zal worden om een running mate te zoeken uit de hoek van de onvoorspelbare Tea Party.

Een vroege doorbraak of val van Romney is belangrijk voor president Barack Obama, die tot dusver alleen in hem een uitdager ziet. De Democraten houden ook voorverkiezingen, maar die zijn eerder symbolisch om de achterban te overtuigen om te komen stemmen. Door het uitblijven van socio-economische veranderingen tijdens zijn eerste legislatuur is dat moeilijker dan tegengas geven aan de verdeelde Republikeinen. Bij de Democratische Caucus vannacht was vooral de opkomst van zijn partijgenoten de belangrijkste barometer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234