NieuwsVooruit
Vooruit kiest met Caroline Gennez voor ervaring en continuïteit
Vlaams parlementslid Caroline Gennez (Vooruit) volgt partijgenote Meryame Kitir op als federaal minister. Partijvoorzitter Conner Rousseau stuurt zo alweer een oude getrouwe naar het front.
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau pakte zaterdag uit met een opmerkelijke personeelswissel. Federaal minister Meryame Kitir zal na haar ziekteverlof namelijk niet meer terugkeren als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Haar taak wordt overgenomen door Vlaams parlementslid Caroline Gennez, die zaterdagavond al meteen de eed aflegde bij de koning.
Aanleiding is het onderzoek naar het psychosociaal welzijn op het kabinet van Kitir, die eind oktober onder druk van Rousseau een stap opzij moest zetten als minister. Kitir had nood aan een rustperiode, zo klonk het, maar al gauw doken er verhalen op over strubbelingen en aanvaringen op haar kabinet. De partij schakelde een extern vertrouwenspersoon in om de schade in kaart te brengen.
Dat rapport belandde vrijdagavond op het bureau van vicepremier Frank Vandenbroucke, die eruit concludeerde dat het in de huidige omstandigheden niet meer mogelijk was om de werkrelaties te herstellen. Zaterdagochtend hakten hij, Rousseau en Kitir samen dan de knoop door. Al stond het besluit van de partijtop al vast. “Mijn excuses als ik mensen ongewild gekwetst heb”, zo reageerde de politica achteraf. Na haar ziekteverlof zal ze terugkeren als Kamerlid.
Oude demonen
De terugkeer van Caroline Gennez is opmerkelijk. Gennez was van 2007 tot 2011 voorzitter van sp.a, de voorganger van Vooruit. De voorbije jaren was ze wat op de achtergrond verdwenen als Vlaams Parlementslid. In Mechelen nam ze in 2019 afscheid van de actieve politiek en liet ze zich vervangen door de jonge Thijs Verbeurgt, de man die haar ook opvolgt in het Vlaams Parlement. Nu wordt ze plots weer een van de boegbeelden van Vooruit.
Binnen de partij wordt vooral gewezen op Gennez’ lange staat van dienst. Op anderhalf jaar voor de verkiezingen zocht de partij iemand die weinig inlooptijd nodig had om de draad op te pikken. Voorts zou Gennez ook al wat ervaring in internationale ontwikkelingssamenwerking hebben opgedaan. Zo zetelt ze in de raad van bestuur van de ngo VVOB, die zich bezighoudt met onderwijs in ontwikkelingslanden.
Opvallend is dat Gennez nu een tandem zal vormen met vicepremier Frank Vandenbroucke, die ze in 2009 als partijvoorzitter uit de Vlaamse regering kegelde. Maar de twee kunnen al enkele jaren weer door dezelfde deur, zo klinkt het in hun omgeving.
Dat de voormalige kemphanen nu schouder aan schouder zullen staan in de federale regering, bewijst dat Rousseau sinds zijn voorzitterschap een stukje komaf heeft gemaakt met de oude demonen die de socialisten teisterden. Toch neemt hij ook een risico. Op het moment dat hij de mond vol heeft over verjonging en vernieuwing, stuurt hij twee oude getrouwen naar het front. Dat kan een averechts effect hebben.