Vrijdag 09/06/2023

Coronavirus

Voortaan ook sneltests in ziekenhuizen, bij huisarts en op school

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Voortaan zullen ook snel- en speekseltests worden ingezet in ziekenhuizen, triagecentra, huisartsen en op school. Dat hebben professor klinische biologie Herman Goossens en coronacommissaris Pedro Facon aangekondigd. Al blijven de zogenoemde PCR-tests wel de ‘gouden standaard’.

Redactie

“PCR-tests blijven de gouden standaard in het testbeleid, omdat zij het meest betrouwbaar zijn, maar dankzij nieuwe wetenschappelijke technieken kunnen we ook met snel- en speekseltesten aan de slag gaan”, zo zei coronacommissaris Pedro Facon op de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum.

Maar snelle antigeentests zijn bij personen die symptomen vertonen, bijna net zo betrouwbaar als de PCR-testen. Voorwaarde is wel dat die sneltests binnen de eerste vijf dagen na het optreden van de symptomen worden afgenomen. “Het is uiteraard ook belangrijk dat de testen goed worden afgenomen, door geschoold personeel en in een geschikte omgeving die de veiligheid van alle betrokken garandeert”, aldus Facon.

De snelle antigeentesten zullen onmiddellijk worden ingezet in ziekenhuizen, scholen en zorgvoorzieningen. Personen die coronasymptomen vertonen, maar een negatieve sneltest afleggen, zullen voor alle zekerheid toch nog onderworpen worden aan een PCR-test.

In middelbare scholen zullen ze vooral worden gebruikt om te voorkomen dat er te veel leerkrachten en leerlingen in quarantaine moeten. Klassen worden immers gesloten wanneer ten minste twee kinderen positief hebben getest, ongeacht of deze twee gevallen met elkaar verband houden. Daardoor worden klassen soms onnodig gesloten. Door het gebruik van sneltesten kunnen clusters sneller worden opgespoord, mensen sneller in quarantaine worden geplaatst en klassen worden opengehouden.

In de zorgvoorzieningen, zoals woon-zorgcentra, zullen sneltesten wel nog gecombineerd worden met een PCR-test tot er voldoende geweten is over de betrouwbaarheid van de sneltests.

Ook zullen de komende weken proefprojecten met sneltests worden opgezet in test- en triagecentra en in huisartsenpraktijken.

Evenementen

Professor Goossens ging verder nog in op de vraag of snelle antigeentesten gebruikt mogen worden om allerlei evenementen, zoals theater of sportwedstrijden, toe te laten. Hij noemde het een “interessante discussie”, maar wees erop dat sneltesten geen overduidelijk bewijs geven dat iemand niet besmet is met het coronavirus. “Hoogstens kan gezegd worden dat de persoon op de dag van de afname van de test niet besmettelijk is als hij negatief testte. Het virus kan exponentieel toenemen bij iemand die besmet is. Vandaag kan een test negatief zijn, maar de dag nadien kan die persoon wel positief testen”, verklaart hij.

Tenslotte zullen voortaan ook speekseltesten worden ingezet bij herhalingstesten. “Het speeksel kan door de personen zelf worden verzameld, waardoor geen gezondheidspersoneel moet worden ingezet”, klinkt het. Speekseltests zouden ook meer geschikt zijn voor kinderen.

Facon merkt nog op dat zelftesten op dit moment in België niet zijn toegelaten, al geeft hij wel aan dat deze piste nog verder onderzocht wordt voor de toekomst. Ook de inzet van speurhonden en ademhalingstesten wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht.

Het FAVV heeft een lijst opgesteld van de meest betrouwbare sneltesten die kunnen worden gebruikt. De verschillende overheden in ons land hebben onderling afspraken gemaakt over de prioritaire inzet van de antigeentesten. Maandelijks zal de teststrategie en de inzet van de verschillende technieken worden geëvalueerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234