Donderdag 20/01/2022

Voortaan evenveel vrouwen als mannen op de kieslijst

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Na de hervorming van het kiesstelsel krijgen de partijbonzen die de kieslijsten opstellen nog meer hersenbrekers te verwerken. Voortaan mag slechts de helft plus één van de kandidaten op de kieslijsten van hetzelfde geslacht zijn. Dat staat in twee wetsontwerpen, die gisteren in de Kamer werden goedgekeurd. Behalve het Vlaams Blok onthielden ook enkele leden van de meerderheid zich bij de stemming, onder wie vijf VLD'ers.

De nieuwe wet op de paritaire vertegenwoordiging legt ook vast dat de twee eerste plaatsen op een lijst ingenomen dienen te worden door kandidaten van een verschillend geslacht. Voor die bepaling geldt voor de eerstvolgende verkiezingen wel nog een overgangsbepaling: de eerste drie kandidaten mogen niet van hetzelfde geslacht zijn. In de praktijk zullen dus op de eerste drie plaatsen twee mannen en een vrouw terechtkomen. De regeling heeft betrekking op de verkiezingen voor het Vlaams, Brussels en Waals Parlement, de Kamer, de Senaat en de raad van de Duitstalige Gemeenschap. Eerder keurde het parlement al een soortgelijke regeling goed voor de gemeenteraads- en Europese verkiezingen.

In hun stemverklaring hadden enkele vrouwelijke leden van de meerderheid het over een 'historische stemming'. Agalev-kamerlid Kristien Grauwels (Agalev), een van de initiatiefnemers van de nieuwe regeling, was graag nog een stapje verder gegaan. De groenen willen het man-vrouwritsprincipe op de gehele lijst toepassen, maar vonden geen meerderheid voor hun voorstel. Grauwels wees erop dat de groenen het principe nu al met succes toepassen. Ze riep de partijen op vrouwen ook op verkiesbare plaatsen te zetten. Want het risico bestaat dat mannen alle plaatsen bovenaan de lijst krijgen en vrouwen onderaan de lijst terechtkomen.

In de VLD-fractie onthielden vijf kamerleden zich. "Bekwame vrouwen zijn in alle democratische partijen welkom. Je hebt daarvoor dus geen speciale wetten nodig", verdedigde Jef Valkeniers zich. Ook bij de Franstalige liberalen (MR) en bij PS en SP.A waren er onthoudingen. De racistische Blok-fractie onthield zich collectief.

Jef Valkeniers (VLD): 'Om een bekwame vrouw te vinden, heb je geen wet nodig'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234