Zaterdag 15/08/2020

Onderwijs

Voorstel voor één inschrijvingsdatum botst op veto N-VA

Beeld ter illustratie.Beeld BELGA

De Vlaamse gesprekken over het onderwijsdecreet zitten muurvast. Daardoor zijn dubbele inschrijvingen nog steeds mogelijk. Ouders zullen ook nog altijd moeten kamperen bij sommige schoolpoorten.

De kans is klein dat er voor de verkiezingen nog schot in de zaak komt. CD&V en Open Vld wijzen naar hun Vlaamse coalitiepartner N-VA "Die partij heeft duidelijk geen ambitie meer om nog iets te veranderen aan onderwijs", zegt Jo De Ro, Vlaams Parlementslid voor Open Vld. Meerderheidsoverleg over het voorstel van Open Vld en CD&V om één inschrijvingsdatum in te voeren voor alle scholen in het basis- en secundair onderwijs is mislukt.

Nu hanteert elke school haar eigen deadline, waardoor ouders hun kinderen in meerdere scholen tegelijk inschrijven. "Een koppel vertelde me onlangs dat ze hun kind zowel in het atheneum van Vilvoorde als het Sint-Romboutscollege in Mechelen hadden ingeschreven", vertelt De Ro. "Ze hakken de knoop pas later door. Maar intussen zijn er wel wachtlijsten."

N-VA is niet zozeer tegen de eenvormige datum, maar koppelt een akkoord aan een ander dossier. De partij pleit al lang voor de afschaffing van de 'dubbele contingentering', een sociale correctie die automatisch wordt toegepast bij inschrijvingen op school. Dat zien CD&V en Open Vld niet zitten.

Keuzevrijheid

"Voor ons is het onaanvaardbaar dat kinderen niet ingeschreven kunnen worden omdat ze niet het gewenste profiel hebben", zegt Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck (N-VA). Hij zwaait met het regeerakkoord, waarin de regering naar een "optimale keuzevrijheid" voor ouders streeft.

En dus blokkeert N-VA ook de voorstellen van de andere partijen. "Als je vastzit, zit je vast", zegt Van Dijck. "Onze collega's willen die ene inschrijvingsdatum, maar wij willen een aanpassing in de geest van het regeerakkoord. Ons standpunt zal niet meer veranderen." Voorlopig blijft de huidige regelgeving dus van kracht.

Deze impasse komt bovenop het probleem van de kamperende ouders aan schoolpoorten. De meest evidente oplossing is de invoering van één centraal aanmeldingssysteem. Maar dat plan werd al maanden geleden van tafel geveegd, onder andere omdat het katholiek onderwijs dwarslag.

Na alweer een mislukt overleg lopen de spanningen hoog op. "N-VA ontloopt haar verantwoordelijkheid", vindt Vlaams Parlementslid Kathleen Helsen (CD&V). "Het kan toch niet dat alle problemen onopgelost blijven omdat we het niet eens geraken over één knelpunt?" De Ro verdenkt N-VA van electoraal opportunisme.

Pessimistisch

Politicoloog Carl Devos (UGent) verwacht alleszins niet dat er voor de verkiezingen nog een doorbraak komt. "Ik vrees dat het afgelopen is", zegt hij. "Half juli stopt het politiek jaar. Vanaf dan start de campagne voor de lokale verkiezingen." Dan is het nog maar de vraag of er voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei 2019 nog iets mogelijk is.

Devos is sceptisch. "Alles wijst erop dat N-VA in de volgende regering onderwijs wil claimen", zegt hij. "Ze gaan nu niet veel meer laten passeren. Om dan straks met een eigen minister van Onderwijs de touwtjes in handen te nemen."

Huidig onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat het dossier in handen ligt van het parlement, zij zitten volgende week nog eens samen. "In het belang van ouders en kinderen hoop ik dat er een oplossing wordt gevonden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234