Donderdag 28/10/2021

Exit lockdownOnderwijs

Voorstel Vlaams onderwijs: scholen opnieuw gefaseerd open vanaf 15 mei

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

Het Vlaams onderwijsveld stelt voor om de scholen de mogelijkheid te geven om vanaf vrijdag 15 mei te openen voor een deel van de leerlingen. Die zouden dan een deel van de week les kunnen krijgen in hun klas. Dat blijkt uit een persbericht van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Het voorstel komt er na overleg tussen het kabinet van minister Weyts en alle koepels en vakbonden. Ze stellen voor om leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar (4 dagen per week), van het 6de leerjaar (2 dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (1 dag per week in het aso, 2 dagen per week in het tso, kso en in zowel het 6de als het 7de jaar bso) terug naar school te laten gaan vanaf die datum. Na één week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren.

“Bij de keuze van de leerjaren hebben we ons laten leiden door het streven naar een optimaal evenwicht tussen enerzijds veiligheidsoverwegingen (het risico op virusverspreiding zowel binnen als buiten de school, bijvoorbeeld via vervoer) en anderzijds de pedagogische noden”, klinkt het. Alle andere leerjaren blijven thuis en leren verder volgens de preteaching die sinds maandag geldt.

Om maximale veiligheid te garanderen, is het de bedoeling om regels van social distancing nog steeds te eerbiedigen. Zo wordt scholen aangeraden om maximaal tien leerlingen in één klas te laten zitten en die leerlingen een vaste plek te geven.

Of mondmaskers verplicht of aanbevolen worden, ligt nog niet vast. Daarvoor wordt gewacht op een bijkomend advies van de epidemiologen van de expertengroep die de exitstrategie (GEES) voorbereidt. Dat men wil starten op een vrijdag, biedt volgens het onderwijsveld de gelegenheid een dag te ‘proefdraaien’ om dan tijdens het weekend eventueel “een en ander ander op punt te stellen”. Nadien kan men dan drie dagen testen en “eventueel nog een keer bijsturen tijdens het verlengde hemelvaartweekend”.

“Dit is niet het ideale, maar wel het mogelijke”, zegt Weyts. “Het is niet omdat deze beslissing vreselijk moeilijk is, dat we ze voor ons uit moeten schuiven. Ik besef ten volle dat ook hier heel veel kritiek zal zijn. Het zal én te laat én te vroeg én te veel én te weinig zijn. Maar zeker in deze tijden moeten we durven verantwoordelijkheid opnemen en dus beslissingen nemen. Ouders, leerlingen en leerkrachten hebben behoefte aan en recht op een concreet perspectief.”

Voorstel

Voor de duidelijkheid: dit is een voorstel van alle Vlaamse onderwijsactoren. De uiteindelijke beslissing over de versoepeling van de maatregelen – en dus ook de heropening van de scholen – gebeurt op het federale niveau, na overleg in de Nationale Veiligheidsraad.

“Het is goed dat er tijd vrijgemaakt wordt om het organisatorische werk aan te pakken op basis van een duidelijk draaiboek en plaatselijk overleg”, zegt Marianne Coopman van het Christelijke Onderwijzersverbond COV, de grootste vakbond voor het basisonderwijs. “Voor ons blijft het ook cruciaal dat het personeel intens en continu wordt betrokken bij de lokale voorbereidingen. Scholen kunnen pas opengaan als de veiligheid gegarandeerd is. Dit moet school per school bekeken worden aan de hand van een risicoanalyse.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234