Maandag 03/08/2020

InterviewEls Hertogen

Voorstel 11.11.11. tegen crisis in het Zuiden: ‘Tijdelijk geen transferkosten bij Western Union en co.’

Els Hertogen is algemeen directeur van 11.11.11. ‘Voor Jemen zijn de financiële transfers naar daar met 80 procent gedaald, terwijl een op de tien personen die daar wonen zeer afhankelijk is van dat geld.’Beeld RV

Door de coronacrisis dalen de geldtransfers van migranten naar ontwikkelingslanden aanzienlijk. Daarom ziet 11.11.11 de transferkosten liever tijdelijk verminderd tot 0 procent. ‘Zo kan het geld dat wel nog doorgestort wordt integraal bij de families terechtkomen’, verduidelijkt Els Hertogen.

Vanwaar jullie oproep om de transferkosten te verminderen?  

“De afgelopen tien jaar hebben we een stijging gezien in het aantal geldtransfers die mensen met een migratieachtergrond overmaakten naar hun land van herkomst. In 2019 stelden we zelfs een recordbedrag vast van 554 miljard dollar. Omdat de Wereldbank nu laat weten dat ze ervan uitgaat dat het bedrag door de coronacrisis met 20 procent zal dalen, doen we een oproep. Die daling is namelijk zeer verontrustend.”

Op welke manier worden de families van migranten juist getroffen?

“Door de coronacrisis lijdt heel de wereld aan een economische terugval, waardoor ook de tewerkstelling afneemt. Dat merken we ook in Europa, de VS en de Golfstaten. Dat zijn ook net de belangrijkste gebieden van waaruit migranten geldtransfers overmaken. Bovendien werken zij vaak in de sectoren die het hardst getroffen zijn, zoals de horeca, de bouw of toerisme. De migranten hebben door deze gebeurtenis plots veel minder inkomen om naar hun familie en vrienden door te sturen die het geld gebruiken voor basisnoden zoals zorg, onderwijs en huisvesting.”

Welke landen worden het hardst getroffen?

“Niet van alle gebieden kennen we exacte cijfers. Van Jemen wel bijvoorbeeld. Tussen januari en april zijn de financiële transfers naar daar met 80 procent gedaald, terwijl een op de tien personen die daar wonen zeer afhankelijk is van dat geld. Waar we verder ook zicht op hebben zijn de landen die  normaal de meeste geldtransfers ontvangen. Dat zijn India, China, Mexico, de Filipijnen en Egypte, landen die enorm getroffen zijn door de coronacrisis dus. Daardoor wordt dus duidelijk dat de noden daar stijgen, terwijl de toegang tot financiële middelen daalt.”

Hoe duur zijn die geldtransfers op dit moment? 

“Dat verschilt van land tot land. Grote spelers zoals Western Union of MoneyGram vragen gemiddeld 7 procent transferkosten. Voor Afrika kunnen die soms zelfs oplopen tot 10 procent of meer. Die kosten zijn met andere woorden onaanvaardbaar hoog. Wij zijn ook niet de enigen die dat vinden. Zo roepen de VN al jaren op om de overschrijvingskosten te verminderen tot 3 procent. Onlangs heeft de VN-secretaris-generaal António Guterres zelfs opgeroepen om de kosten tijdens coronatijden terug te brengen tot 0 procent.” 

Heeft minister van Ontwikkelingshulp Alexander De Croo (Open Vld) al gereageerd op jullie voorstel om de transferkosten te verminderen?

“Nog niet. Al ben ik er wel van overtuigd dat hij zich daarvoor zal inspannen, want hij heeft in het verleden al verschillende positieve stappen ondernomen. Zo heeft hij bijvoorbeeld overleg georganiseerd met de grote transferspelers. Verder heeft hij ook geïnvesteerd in een app van de Internationale Organisatie voor Migratie. Hierdoor kunnen migranten makkelijker prijzen vergelijken. Wat wij nu dus vragen, is dat die inspanningen doorgevoerd worden, want de geldtransfers vormen een belangrijke lijn in de strijd tegen armoede.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234