Dinsdag 20/04/2021

Voorstanders Noord-Iers vredesakkoord behalen zege

David Trimble, groot overwinnaar van de verkiezingen, maar verliezer binnen zijn eigen UUP

BELFAST

REUTERS/EIGEN BERICHTGEVING

De Noord-Ierse partijen die het Goede Vrijdag-vredesakkoord steunen, zijn de grote overwinnaars van de eerste parlementsverkiezingen in Noord-Ierland. De gematigde protestantse partij van David Trimble (UUP) en de gematigd rooms-katholieke formatie van John Hume (SDLP) haalden de meeste stemmen binnen. Maar tegenstanders van het Goede Vrijdag-akkoord dreigen het vredesproces te saboteren en de UUP staat op springen.

David Trimble's gematigde protestantse Ulster Unionist Party (UUP) sleepte 28 zetels in de wacht, op de voet gevolgd door John Humes' gematigde rooms-katholieke Social Democratic and Labour Party (SDLP) met 24 zetels. Fervent tegenstander van het vredesakkoord, dominee Ian Paisly haalde 20 zetels met zijn Democratic Unionists. Sinn Fein, onder leiding van Gerry Adams rijfde 18 zetels binnen. Daarachter kwamen de Alliance Party met zes zetels, de UK Unionists van Robert McCartney met vijf zetels en tenslotte een aantal kleine partijtjes die alle samen zeven zetels behaalden.

Zaterdag werden de nieuwe allianties gesloten. Hiermee kwam formeel een einde aan de lang aanslepende vijandigheden tussen katholieken en protestanten. Maar het verstandshuwelijk tussen beide zijden vertoont ook schaduwkanten. Het rommelt namelijk binnen de UPP van David Trimble. Jeffrey Donaldson, Trimbles grootste bondgenoot voor het vredesakkoord, zei zaterdag dat hij een afsplitsing binnen de UPP zou bewerkstelligen indien Trimble - zoals verwacht - samen met Sinn Fein in de regering stapt nog voor de IRA al zijn wapens heeft ingeleverd. Volgens Britse kranten kan een breuk in de UUP en de oprichting van een harde splintergroep de nieuwe regering in gevaar brengen. Volgens de speciale stemafspraken in de nieuwe Noord-Ierse assemblee is er zowel bij de protestantse Unionisten als bij de katholieke nationalisten een meerderheid nodig om in zware aangelegenheden beslissingen te kunnen treffen.

John Hume, leider van de gematigde katholieke SDLP, haastte zich om Trimble publiekelijk te steunen. "Het is duidelijk dat David Trimble en zijn partij het erg goed deden. Wanneer je zijn stemmen optelt bij die van de SDLP en die van alle andere partijen die voor het vredesakkoord waren, dan zie je dat (de ja-stemmers) sterk in de meerderheid waren. De omstandigheden om samen te werken zijn gunstig." Op 1 juli komt de assemblee bijeen om een eerste minister aan te wijzen en in februari 1999 steekt het parlement voorgoed van wal. In januari 1999 wordt begonnen met de ontwapening van de terroristische fracties. Afgelopen weekeinde kwam het in Belfast tot een treffen tussen de politie en de nationalisten. Aanleiding was een protestantse Oranje-mars.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234