Zondag 18/04/2021

Voormalige echtgenoten noemen Olivier sukkelaar

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Twee ex-echtgenoten van Monique Olivier hebben haar vandaag beschreven als een vrouw die geleid moest worden en die zelf moeilijk initiatief kon nemen. Haar eerste man weerlegde gewelddadig te zijn geweest tegen de beschuldigde, van wie een van de drie zonen benadrukte dat zijn moeder onder invloed van Michel Fourniret stond.

Onderworpen vrouw
Olivier stelde zichzelf voor als een onderworpen vrouw, die onder invloed stond. "Ik ben niet in staat in opstand te komen, om neen te zeggen. Ik doe wat me gevraagd wordt", zei ze vandaag aan het assisenhof van de Franse Ardennen, tijdens de eerste dag van het persoonlijkheidsonderzoek van de twee beschuldigden. De tweede fase van het proces volgt op het onderzoek van de tien criminele feiten waarvoor het echtpaar zich moet verantwoorden.

Niet gewelddadig
"Ze reageerde op niets. Ze liet zich gaan. Ze liet zich leiden", stelde André Michaux, de eerste partner van Olivier en de vader van twee van haar drie kinderen. Hij weerlegde gewelddadig te zijn geweest tegenover Olivier, die het tegendeel blijft beweren.

Michaux, een voormalige autorijschooldirecteur en schilder, scheidde een tijdje na de geboorte van hun twee kinderen, Murphy en William, geboren in 1980 en 1981, van Olivier. Hij bracht de kinderen groot.

"Ze wilde niets doen"
Michaux haalde meermaals uit naar zijn ex-vrouw en naar Fourniret. "Hoe komt het dat een vrouw, simpel van geest, haar kinderen tot bij een moordenaar bracht?", zei de man. "Ik heb geprobeerd haar te helpen. Ze wilde nooit iets doen. Wij konden er niets aan doen. Ik ben er zelfs niet in geslaagd haar te leren zwemmen", luidde het.

Jaloersheid
Olivier beschuldigde hem ervan voor hun scheiding gewelddadig te zijn geweest. Ze stelde zijn jaloersheid aan de kaak en zei dat ze haar ogen moest neerslaan als ze op straat een man kruiste. "Hij heeft me een nacht lang geslagen, ook in het gezicht, en probeerde me te wurgen en me te verdrinken in de badkuip", herhaalde Olivier voor het hof. "Zij is een leugenaar, een fantaste. Iedereen zal het u bevestigen", aldus Michaux.

Dreiging tot moord
Vervolgens beschuldigde hij Fourniret ervan hem tot drie keer toe te hebben willen vermoorden. Uit de briefwisseling tussen Olivier en Fourniret, die in 1987 in Fleury-Mérogis in de cel zat, blijkt het project. "Hij kon dat schrijven om in dezelfde richting als ik te denken", antwoordde Olivier, die zei niet te geloven dat Fourniret zoiets zou doen.

"Op deze aardbol is er niemand laffer dan u: jonge meisjes in het gezicht en een man in de rug aanvallen", zei Michaux aan Fourniret.

Mark Wilson, de tweede echtgenoot van Olivier, tussen 1986 en 1987, noemde Olivier eveneens een sukkelaar.

Zoon vergevingsgezind
Murphy Michaux bevestigde de erg nonchalante kant van zijn moeder, die hij slechts sporadisch zag nadat ze een koppel vormde met Fourniret. De zoon was echter vergevensgezinder. Hij zei dat hij dacht dat het gebrek aan inkomsten en logement zijn moeder ertoe brachten zich in 1987 bij Fourniret te vestigen. "Ze kreeg toegang tot iemand, en jammer genoeg voor haar is dat slecht gelopen", zei hij.

"Het was heel moeilijk voor mijn moeder om die zaak het hoofd te bieden", zei hij, zonder Fourniret ooit te noemen. Murphy verwerpt zijn moeder niet. "Ik verwijt haar niets en zal altijd aan haar zijde staan", besloot hij. (belga/ka)

Schets van André Michaux. Beeld UNKNOWN
Schets van André Michaux.Beeld UNKNOWN
Mark Wilson. Beeld UNKNOWN
Mark Wilson.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234