Maandag 03/08/2020

Verenigde Naties

Voormalig VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali overleden

Boutros Boutros-Ghali.Beeld photo_news

De voormalige secretaris-generaal van de VN Boutros Boutros-Ghali is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Venezolaanse VN-ambassadeur gemeld aan de VN-Veiligheidsraad. Er is een minuut stilte in acht genomen. De Egyptenaar leidde de VN van 1992 tot 1997.

De christelijke Egyptische diplomaat Boutros Boutros-Ghali was secretaris-generaal van de VN tussen 1992 en 1997. Hij was de eerste Afrikaan en de eerste persoon uit het Midden-Oosten in die functie. Zijn naam is vooral verbonden met de grote hulpoperatie die de VN op gang zette om de hongersnood in Somalië te verlichten.

Zijn ambtstermijn werd in 1997 niet verlengd door een veto van de Verenigde Staten. Hij werd zo de eerste VN-chef die geen tweede ambtstermijn kreeg. Onder Boutros-Ghali werd de volkerenorganisatie meer dan eens beschuldigd van nalatigheden, zoals tijdens de afscheidingsoorlogen in Joegoslavië, de volkerenmoord in Rwanda en de bloedige anarchie in Angola. Vooral de Amerikanen verweten de Egyptenaar verantwoordelijk te zijn voor het falen van de volkerenorganisatie die zich nog moest aanpassen aan een post-communistische wereld. Ooit shockeerde hij zijn toehoorders in Sarajevo toen hij zei dat hij de horror van Bosnië niet kleiner wilde voorstellen dan ze was, maar dat er andere landen waren "waar het totale aantal doden groter is dan hier". De VS verweten hem "bureaucratisering en verspilling" bij de VN.

Beeld REUTERS

"Minzaam man"

Willy Claes, in de jaren 90 zelf secretaris-generaal van de NAVO en minister van Buitenlandse Zaken, herinnert zich Boutros Boutros-Ghali vooral als een grote persoonlijkheid en minzaam man, zo zegt hij op Radio 1. "Maar hij kon nogal laconiek en koppig zijn eigen standpunt aanhouden en een eigen koers varen, wat de grote landen als de VS en Rusland meer dan eens op de zenuwen werkte. Zo verweet hij ons dat we in ex-Joegoslavië de oorlog van de rijken voerden. We hadden volgens hem veel geld over voor Europa, maar faalden als het ging om het lot van Afrika. Maar uiteindelijk moet zelfs een secretaris-generaal van de VN rekening houden met de machtsverhoudingen in de wereld."

Minister

Boutros Boutros-Ghali was de opvolger van Javier Pérez de Cuéllar en werd opgevolgd door Kofi Annan. Boutros Boutros-Ghali werd 93 jaar. Het officiële Egyptische persbureau had vrijdag al gemeld dat de vroegere secretaris-generaal was opgenomen in een ziekenhuis in Caïro.

Boutros Boutros-Ghali studeerde rechten in Caïro en Parijs en was hoogleraar internationaal recht in Caïro. In 1977 werd hij minister van Buitenlandse Zaken van Egypte. In die functie vergezelde hij president Anwar al-Sadat tijdens de vredesbesprekingen met Israël op Camp David. Daarna werkte hij lange tijd als Egyptisch vertegenwoordiger bij de VN en bekleedde hij nog verschillende ambten vooraleer hij secretaris-generaal van de VN werd in 1992.

Van 1974 tot 1977 was hij ook lid van het Centraal Comité en het Uitvoerende Comité van de Arabische Socialistische Unie (ASU). Vanaf 1980 was hij eveneens lid van het secretariaat van de Nationaal-Democratische Partij, tot 1991. En in diezelfde periode was hij ook vice-voorzitter van de socialistisch internationale. Na zijn ambtstermijn bij de VN werd Boutros-Ghali secretaris-generaal van La Francophonie, de internationale organisatie van de Franssprekende naties (1997-2002).

Zijn grootvader, Boutros Ghali Pasha, was eerder premier van Egypte van 1908 tot 1910, toen hij werd vermoord. Zijn neef, Yusuf Boutros-Ghali, was tussen 2004 en 2011 minister van Financiën van Egypte.

Boutros Boutros-Ghali met de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1996.Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234