Pentagon
Voormalig topman Google gaat adviesraad Pentagon leiden
Het Pentagon wil meer op Silicon Valley gaan lijken. Het grootste Amerikaanse tech-talent komt immers uit deze regio aan de zuidkant van de Baai van San Francisco. Daarom heeft minister van Defensie Ashton Carter aangekondigd een nieuwe adviesraad op te richten. Aan het hoofd komt niemand minder dan Eric Schmidt te staan, voormalig CEO van Google en huidig bestuurslid van Alphabet.
Het gaat om een innovatiepanel dat het Pentagon onafhankelijk gaat adviseren op het gebied van "innovatieve en passende oplossingen voor toekomstige organisatorische en culturele uitdagingen", aldus een verklaring van het ministerie. Meer specifiek betreft het advies over snelle data-analyses, mobiele en cloud-applicaties en het delen van informatie binnen de organisatie. De club van Schmidt krijgt geen toegang tot informatie over militaire operaties.
Om inspiratie op te doen is Defensieminister Carter deze week op bezoek in Silicon Valley. Het is zijn vierde bezoek in een jaar tijd. Volgens The Los Angeles Times brengt Carter meer tijd door San Francisco dan in Kabul of Bagdad.
Goodwill
Techsite Wired schrijft dat de reis van Carter vooral bedoeld is om goodwill te kweken. Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over afluisterpraktijken van de NSA is de cyberstrategie van de Amerikaanse regering in toenemende name in een kwaad daglicht komen te staan. De afgelopen weken werd dat effect nog eens vergroot door het conflict tussen Apple en de FBI rondom het ontgrendelen van de telefoon van een terrorist. Tijdens een hoorzitting in het Congres afgelopen dinsdag werd de FBI verweten decennia achter te lopen op het gebied van cyberbeveiliging.
Het Pentagon heeft Silicon Valley meer dan ooit nodig. Onlangs werd aangekondigd dat het Amerikaanse cybercommandocentrum wordt versterkt. Het is de bedoeling dat er 6200 werknemers gaan werken, die in 133 teams fulltime met internetbeveiliging bezig zijn.
Gisteren kondigde het Pentagon zijn eerste 'hackaton' aan: slimme hackers worden uitgenodigd om enkele geselecteerde websites van het ministerie op de proef te stellen, om zo eventuele zwakheden op het spoor te komen. Grote bedrijven in Silicon Valley (en de rest van de wereld) doen het al jaren op die manier, maar het Pentagon liet zijn systemen tot nu toe altijd door interne teams testen. Maar na recente grote cyberaanvallen, die onder andere aan Rusland en China worden toegeschreven, wil het ministerie het nu anders, moderner, gaan aanpakken.