Donderdag 18/08/2022

Update

Voormalig sp.a-minister Ingrid Lieten stapt uit de politiek

Ingrid Lieten als Vlaams minister in de Regering-Peeters II. Van juli 2009 tot juli 2014 was ze bevoegd voor Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding. Foto uit 2012. Beeld BELGA
Ingrid Lieten als Vlaams minister in de Regering-Peeters II. Van juli 2009 tot juli 2014 was ze bevoegd voor Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding. Foto uit 2012.Beeld BELGA

Gewezen Vlaams minister en Limburgs sp.a-boegbeeld Ingrid Lieten stopt met politiek. Ze neemt ontslag uit het Vlaams Parlement om vanaf 1 maart directeur te worden van LifeTechValley, een samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen, bedrijven en spelers uit de zorgsector dat innovatie in de ouderenzorg een boost moet geven.

mvdb

Lieten (51), een vertrouwelinge van wijlen Steve Stevaert, kreeg nationale bekendheid als directeur-generaal van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Ze bekleedde die functie vanaf 2002 en voerde mee het beleid rond de basismobiliteit uit. Ze kreeg er erkenning voor en werd verkozen tot overheidsmanager van het jaar.

In 2009 werd Lieten verrassend Vlaams minister in de regering-Peeters II (CD&V, sp.a, N-VA). Hoewel ze niet op een verkiezingslijst had gestaan, duidde toenmalig sp.a-voorzitster Caroline Gennez Lieten aan als viceminister-president voor sp.a. Ze kreeg de bevoegdheden wetenschappelijk onderzoek, innovatie, media en armoedebeleid.

Bij de verkiezingen van 2014 werd Lieten verkozen in het Vlaams Parlement, maar de sp.a verzeilde in de oppositie. Lieten verlaat nu de politiek. "Ik ben meer een doe-mens, langs de kant staan en kritiek leveren op anderen is niet zo mijn ding. Ik werd er niet gelukkig van, dus dan kan ik beter stoppen en plaats maken voor een nieuwe, jonge kracht", zegt Lieten aan in 'De Ochtend' op Radio 1. "De partij moet sowieso vernieuwen en verjongen."

"Kiezers hebben bovendien voor mij gestemd op basis van mijn prestatie als minister, niet om me in de oppositie te zien. Ik ga nu voor een belangrijk maatschappelijk project werken, zo kan ik opnieuw mijn steentje bijdragen. De politiek kan alleen maar een kader uitzetten, het zijn de ondernemers die het moeten doen, en daar ga ik nu van aan de andere kant aan meewerken."

Wie Lieten in het Vlaams Parlement opvolgt, is nog niet duidelijk. Joke Quintens is in principe eerste opvolger, voor Bert Moyaers.

LifeTechvalley is een nieuw platform van universiteiten, hogescholen, bedrijven en instanties uit de zorgsector. De vzw moet innovatie in de ouderenzorg aanmoedigen, nu de vergrijzing volop speelt. "We worden met z'n allen ouder, wat goed is, maar we moeten er voor zorgen dat iedereen kwaliteitsvol ouder kan worden. Daarom willen we met een goeie driehoekwerking tussen kenniscentra, bedrijven en zorgsector innovatie mogelijk maken", zegt Lieten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234