Dinsdag 21/01/2020

Rondvraag

Voorlopige tussenstand Tobback-Crombez: 1-7

Bruno Tobback en John Crombez: 1-7. Beeld BELGA

Partijafdelingen groot en klein dienen zich aan om de kandidaatstelling van John Crombez voor het voorzitterschap van sp.a te ondersteunen. Die steun is grotendeels symbolisch, maar het verschil met de voorlopig schaarse steunbetuigingen voor uittredend voorzitter Bruno Tobback is groot. Die moet nu hopen op Antwerpen.

De Morgen vroeg de sp.a-afdelingen van dertien Vlaamse steden plus Brussel wie ze zouden steunen. Tobback kan voorlopig alleen thuisbasis Leuven overtuigen.

Aalst, Antwerpen, Genk, Hasselt, Sint-Niklaas en Turnhout zijn nog onbeslist.

De voordracht van kandidaat-voorzitters is een procedurele kwestie. Elke kandidaat moet de goedkeuring zien te verwerven van minstens tien afdelingen uit twee verschillende provincies met samen tenminste vijfduizend leden. Voor de feitelijke verkiezing, waarvoor elk partijlid individueel stemrecht heeft, heeft de procedure geen enkele betekenis, maar je moet wel over de administratieve horde geraken om te mogen deelnemen.

Alvast uitdager John Crombez springt met opmerkelijk gemak over die hindernis. Officieel heeft hij al de steun van de grote West-Vlaamse afdelingen Kortrijk en Oostende, en ook Mechelen, Duffel, Kuurne en Nevele hebben zich al achter de voordracht van de Vlaamse fractieleider geschaard.

Kalmthout

Daar blijft het lang niet bij. Gisteravond keurde de partijraad van de grote Oost-Vlaamse afdeling Gent de voordracht goed. Nadat het partijbestuur er zich unaniem achter Crombez schaarde, volgde de bredere raad die beslissing. "Er was amper discussie. Voor ons is het duidelijk Crombez", zegt een raadslid. Ook Geraardsbergen in Oost-Vlaanderen koos gisterenavond voor Crombez. Later op de week zouden nog onder meer Roeselare en Brugge in West-Vlaanderen, Brussel en Molenbeek in het Hoofdstedelijk Gewest en Lommel in Limburg zijn kaart kiezen.

Daartegenover staat een nog bijna blanco voordrachtblad bij Bruno Tobback. Verwacht mag worden dat zeker Leuven en Kalmthout (de afdeling van zijn running mate Inga Verhaert) hun steun zullen geven aan de uittredende voorzitter. Bij de andere grotere afdelingen komt er voorlopig nergens spontaan steun voor Tobback.

Antwerpen beslist deze week volgens welke procedure het over de voordrachten zal beslissen. Voor Tobback lijkt het nu bijna een noodzaak om deze grote afdeling binnen te halen.

"Mediacoup"

In sommige steden, zoals Vilvoorde, Turnhout, Genk of Hasselt, wordt de kat uit de boom gekeken. In bijvoorbeeld Aalst, Sint-Niklaas of Zonhoven wordt er wellicht voor gekozen om geen voordracht openlijk te steunen - "kwestie van geen Brusselse twisten in de eigen afdeling te importeren".

Bij Tobback wordt verstoord gereageerd op de eerste telronde. De voorzitter merkt op dat hij nog maar pas sinds dit weekend in de race is gestapt, hij noemt de aandacht voor de procedure een "mediacoup". Zeker is dat John Crombez deze eerste ronde goed voorbereid heeft en nu erg makkelijk steun uit de hoed tovert. Verwacht wordt dat Tobback uiteindelijk ook wel de kaap rondt, maar - tenzij Antwerpen voor hem kiest - dreigt het toch rekenwerk te worden om afdelingen te vinden die samen vijfduizend leden wegen.

Meer dan een aanwijzing voor de uiteindelijke verkiezingen in juni is deze eerste ronde niet. Toch valt nu al op dat uitdager Crombez in West- en Oost-Vlaanderen en in de hoofdstad met veel gemak niet alleen de mandatarissen maar ook een groot deel van de bestuursleden op zak heeft. Voor Bruno Tobback start de campagne bergop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234