Vrijdag 03/02/2023

NieuwsCovid-19

Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel

null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Zolang er ruimte is voor verbetering’ komt er in ons land geen verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Een kader wordt wel voorbereid. Dat is woensdag beslist op de Interministeriële Conferentie (IMC).

Michiel Martin

De druk om vaccinatie bij zorgverleners te verplichten was de afgelopen dagen fors toegenomen. De Belgische zorgkoepels lanceerden dinsdag een gezamenlijke oproep voor de verplichte vaccinatie van alle medewerkers in de zorg. Onder deze koepels vallen alle Belgische ziekenhuizen en de meeste woon-zorgcentra. Ook de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is voor.

Uit een recent rapport van Sciensano, dat rekening houdt met de vaccinaties tot en met mei, blijkt slechts 74 procent van de zorgkundigen gevaccineerd zijn, en in Brussel zelfs maar 64 procent. Toch beslisten de federale en regionale ministers om een verplichting nog niet in te voeren “zolang er ruimte is voor verbetering”. Die is er volgens hen nog steeds. Via sensibilisatie is het aantal gevaccineerden in Wallonië bijvoorbeeld in een maand tijd gestegen van 74 tot 79 procent.

Dreigen

Een rondvraag bij enkele directieleden van Brusselse woon-zorgcentra toont ook dat een deel zich nu laat vaccineren om te kunnen reizen. “Er zijn echter ook mensen die dreigen uit de beroepsgroep te stappen, als ze verplicht worden”, zegt Katrijn Van Rossem van rusthuis Magnolia in Jette.

In het actieplan dat op de IMC werd goedgekeurd, is naast sensibilisatie ook nog sprake van twee andere pijlers. Zo willen de ministers de vaccinatiegraad per ziekenhuis of woon-zorgcentra publiceren om de transparantie te bevorderen. Dat gebeurt op vrijwillige basis. Ook individuele zorgverleners, zoals huisartsen, tandartsen of kinesisten, wordt gevraagd om vrijwillig die info te voorzien.

Tot slot zal de mogelijkheid om een vaccinatie tegen Covid-19 verplicht te maken, naar analogie met de verplichte prik tegen hepatitis B voor bepaalde zorgverleners, reeds onderzocht worden. Het IMC zal daarvoor advies inwinnen bij de bevoegde instanties, zoals de Hoge Raad voor Bescherming en Preventie op het Werk, de Nationale Arbeidsraad (CNT), de Hoge Gezondheidsraad en de Federale Raad voor Ziekenhuizen.

“Het zal van belang zijn de afbakening van de soorten beroepsbeoefenaren die in de zorgsector werkzaam zijn, te evalueren”, klinkt het in een persbericht. “Net als de mogelijkheden voor sancties.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234