Vrijdag 27/05/2022

Binnenland

Voorlopig geen proefeiland voor de kust van Knokke-Heist: "Noordzee is geen speeltuin"

null Beeld rv
Beeld rv

Het proefeiland voor de kust van Knokke-Heist, waarmee de Vlaamse regering wil onderzoeken of een kunstmatig eiland de badstad beter kan beschermen tegen zware stormen, komt er op dit moment niet. Dat meldt federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) vandaag.

Redactie

De Backer laat weten dat de voorwaarden die hij had gesteld in zijn marien ruimtelijk plan (MRP) zijn niet vervuld. Bedoeling is te bekijken hoe de kust op lange termijn beschermd kan worden tegen een duizendjarige storm. In 2020 zou moeten worden gestart met de aanleg van het 40 hectare grote kunstmatige eiland op 1,2 kilometer voor de Knokse kust. De plannen voor zo'n proefeiland waren sowieso al fel gecontesteerd. De storm kan nu gaan liggen, want het eiland komt er voorlopig niet, zegt staatssecretaris De Backer.

In Knokke-Heist reageert men voorlopig opgelucht op mededeling van De Backer. "Ik doe mijn hoed af voor de moedige keuze van De Backer", zegt Leopols Lippens, burgemeester van Knokke. Lippens had immers al verzet aangetekend tegen de aanleg van het eiland. Hij maakte vorige week bekend dat hij een gespecialiseerd advocatenkantoor de opdracht had gegeven alle juridische middelen in te zetten om de bouw van het proefeiland tegen te houden.

Volgens Leopold Lippens zou het zicht op zee verdwijnen zou de kust veranderen in een vuile rivier tussen Zeebrugge en de Schelde.Uiteindelijk bleek verzet niet eens nodig want de voorwaarden die De Backer had gesteld tijdens de opmaak van het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan (MRP) zijn niet vervuld. "Het is een uitermate intelligent standpunt van de staatssecretaris", aldus Lippens. "De richtlijnen in het MRP moeten gerespecteerd worden en in dit geval is dat niet gebeurd."

Hoe Knokke-Heist dan wel beschermd moet worden, weet de burgemeester niet. "Nederland heeft 2 miljard geïnvesteerd en is terug afgestapt van eilanden omdat er enkel maar problemen bijkwamen, met erosie, zandophoping ... Zandsuppletie is een mogelijk alternatief en goed voor zowel toerisme als bescherming. Niet dat dat dé oplossing is, maar het kan een optie zijn."

Volgens de Knokse burgemeester waren de plannen van een eiland ingegeven door economische redenen, met name de haven van Zeebrugge. "We draaien een omzet van 700 miljoen euro, een flink pak meer dan de haven van Zeebrugge, en de toegevoegde waarde voor de staatskas ligt ook een pak hoger. Wij hebben iets en daar mag een proefeiland niet aan raken."

"Noordzee is geen speelplein"

Omdat Vlaanderen exclusief bevoegd is voor kustverdediging maar Noordzee en mariene ruimtelijke planning federale bevoegdheden zijn, nam De Backer in zijn MRP een zone voor een testeiland op. Nu blijkt dus echter dat het proefproject niet alle strenge voorwaarden van het MRP naleeft, zegt de staatssecretaris.

Hij legt uit dat wetenschappelijk aangetoond moet worden dat de voorziene plaats wel degelijk de beste plaats is om een testeiland te bouwen en dat alle mogelijke alternatieven onderzocht en tegen elkaar afgewogen moeten worden. Er mag ook geen negatieve impact zijn op het milieu, er moet een risicoanalyse uitgevoerd worden ten aanzien van het munitiestort uit de Eerste Wereldoorlog op een zandplaat in de omgeving en als de baten van het hele project niet zouden opwegen tegen de impact op het milieu of ander ruimtegebruik, moet de site in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden.

"Tussen de wens om een testeiland te bouwen en de bouw zelf, liggen nog heel wat wettelijke en praktische bezwaren", zegt De Backer. "Ook Vlaanderen heeft dit ondertussen ingezien en is gestart met het Complex Project Kustvisie. Mijn beleidscel volgt dit project nauwgezet op, om erop toe te zien dat de Noordzee geen speelplein wordt waar wilde ideeën zomaar ten uitvoer worden gelegd. Het is nu aan Vlaanderen, en Ben Weyts, om aan te tonen dat een eiland op deze plek de énige manier is om het charmante Knokke te beschermen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234