Woensdag 20/01/2021

Voorlopig besluit: het is echt niet onze schuld

Mieke Van Houtte van de RUG maakte me attent op een artikel over het effect van buitenshuis werken van moeders op adolescenten dat de hele zaak een beetje nuanceert. Het werd in 1998 gepubliceerd in het Tijdschrift voor Sociologie en is gebaseerd op Vlaamse data. Ik wil u de conclusies niet onthouden

"Jongens van wie de moeder niet werkt, hebben gemiddeld lichtjes meer zelfwaardering dan jongens van wie de moeder een voltijdse job heeft en die hebben op hun beurt iets meer zelfwaardering dan jongens met een deeltijds werkende moeder. Geen twee categorieën zijn echter significant verschillend van elkaar. Meisjes uit arbeidersgezinnen met een voltijds werkende moeder hebben een significant lagere zelfwaardering dan meisjes met een deeltijds werkende moeder.

Belangrijker is dat meisjes uit arbeidersgezinnen met een werkende moeder (hetzij voltijds, hetzij deeltijds) wat betreft zelfwaardering niet significant verschillen van degenen wier moeder niet werkt. Men kan dus eigenlijk besluiten dat het voor de zelfwaardering van meisjes uit arbeidersgezinnen niet uitmaakt of de moeder al dan niet werkt, maar als ze werkt, doet ze dat beter deeltijds dan voltijds.

Jongens met een voltijds werkende moeder ervaren de meeste stress, gevolgd door jongens met een deeltijds werkende moeder en de jongens van wie de moeder niet werkt. Jongens met een moeder met een voltijdse baan verschillen significant van degenen van wie de moeder niet werkt. Aandacht is hier de belangrijkste factor.

Moeders beroepsactiviteit oefent indirect een effect uit via de aandacht die de adolescent ervaart. Indien men er in het gezin voor kan zorgen dat het feit dat moeder uit werken gaat geen gevolgen heeft voor de aandacht die het kind ervaart, hoeven er geen problemen op te duiken.

Conclusie van dit artikel is dat het niet mogelijk is algemene uitspraken te doen over de gevolgen van het al dan niet gaan werken van de moeder op de kinderen. Het geslacht van de kinderen en de sociaal-economische status van het gezin zijn al twee factoren die het al dan niet optreden van een effect bepalen. De belangrijkste bevinding is dat er slechts in zeer beperkte mate gevolgen zijn van de beroepsactiviteit van de moeder: als er al effecten worden gevonden, zijn die heel zwak. Er kan in elk geval besloten worden dat het al dan niet werken door de moeder geen directe invloed uitoefent op zelfwaardering, stress en omgevingsbeheersing."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234