Maandag 18/11/2019

Voorbij de 'flavour of the month'

Coördinatie Ben Van Alboom, Ewoud Ceulemans Artdirector Arne Depuydt Vormgeving Sarah Bentein, Orestes Laurent Eindredactie René van Munster, Frederik De Backer, Jeroen Duvillier, Bart Nuël, Edwin van Overveld. Met bijdragen van Koen Bauters, Lotte Beckers, Robin Broos, Evelyne Coussens, Jorne Daems, Jan Debackere, Tim Dirven, Pieter Dumon, Jill Everaerdt, Lilith Geeraerts, Nikie Proot, Puzzelmedia, Ilias Teirlinck, Kim Van de Perre, Wouter Van Vooren, Yannick Verberckmoes, Franky Verdickt, Lulama Zenzile.

Deze bijlage kwam tot stand in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid

Voor wie daaraan zou twijfelen: de Vlaamse Cultuurprijzen zijn goede dingen. Hoe we dat zo zeker weten? Omdat er dit jaar een einde aan komt.

Ja, dat leest u goed: vaarwel, Vlaamse Cultuurprijzen! Maar ook: welkom, Ultimas!

Als de Vlaamse Cultuurprijzen de voorbije twee decennia één probleem hadden, dan was het dat ze in gespreide slagorde werden uitgereikt, zodat het vorig jaar perfect mogelijk was dat u de zege van STUFF.-drummer Lander Gyselinck in de categorie Muziek compleet hebt gemist. Of die van het Red Star Line Museum in de categorie Cultureel Roerend Erfgoed. En mogelijk ook die van documentaireproducent Emmy Oost in de categorie Film - niet echt de bekendste naam onder de winnaars vorig jaar, maar wat een oeuvre!

Precies dat maakt de Vlaam... pardon, Ultimas zo waardevol: dat ze de culturele verdienste onderstrepen van iemand die in 2016 - vaak na jaren ploeteren - een hoogtepunt heeft bereikt, en dus niet gewoon van de flavour of the month. Met dat laatste is overigens niets mis: van het menu van de dag in een goed restaurant mag je in de regel uitgaan dat de ingrediënten vers zijn (en daarmee terecht #trending). Maar als de gerechten op de kaart na enkele jaren nog altijd evenzeer in trek zijn, dan weet je dat je goud in handen hebt. Of in dit geval: de winnaar van een Ultima.

Als ik u hiermee nog niet heb doen hongeren naar 'de klas van 2016' die op dinsdag 13 juni werd bekendgemaakt tijdens een ceremonie in de Gentse Vooruit, dan hoop ik dat deze special u op zijn minst doet hongeren naar hun werk. Hij werd in elk geval geschreven door mijn gepassioneerde cult.-ploeg, die zowat elke dag van het jaar overleeft op een dieet van muziek, film, literatuur, theater, opera, beeldende kunst, games, design en - als er tussen twee bedrijven door even tijd is, en afhankelijk van de plek - champagne of frieten.

Ben Van Alboom

cult.-chef De Morgen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234