Zondag 05/02/2023

Voorbereidingen IC/IR '98 'amateuristisch'

Voor de treinreiziger, die de afgelopen dagen al verscheidene keren werd geplaagd door vertragingen, is het afwachten wat de nieuwe uurregeling van de NMBS meebrengt. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers liet alvast weten dat de grootscheepse informatiecampagne die de NMBS had beloofd maar gebrekkig op gang komt. Hoewel de eerste radiospot gisteren door de leden van de bond werd opgemerkt, is de voorlichting aan het grote publiek volgens hen veel te laat begonnen.

brussel.

eigen berichtgeving

IC/IR '98, de ingrijpende operatie die vanaf 24 mei door de NMBS wordt doorgevoerd, houdt in dat alle uurregelingen vanaf die datum wijzigen. Bovendien wordt het aanbod van de spoorwegmaatschappij verhoogd met zo'n 8 procent. De meeste extra treinen worden ingezet om de verbinding met Brussel te verbeteren tijdens de piekuren.

"Allemaal heel mooi", zegt Bram Dousselaere van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers. "Het probleem is echter dat er weliswaar méér treinen rijden, maar dat die op het traject Leuven-Brussel en Gent-Brussel met zo'n drie minuten verschil vertrekken. Door die clustering kan je dus nog een half uur wachten als je te laat op het station arriveert."

De bond juicht het betere treinaanbod van de voorsteden van Brussel toe, maar echt spectaculair is het plan volgens Dousselaere niet. "Het is meer een inhaalbeweging sinds de afbraak van het treinaanbod bij het laatste plan uit 1984."

Ook over de algemene informatiecampagne die de invoering van de nieuwe dienstregeling bij het grote publiek bekend moet maken, is Dousselaere niet te spreken. "In april is men gestart met het uitdelen van computerdiskettes die alleen op Windows te gebruiken zijn en slechts werden uitgereikt aan de beperkte groep mensen die hun abonnement kwamen verlengen. Onlangs zijn er op de perrons blauwe affiches aangebracht met de nieuwe uurregelingen, dat wil zeggen: de uren van maandag tot en met vrijdag. Ik heb zelf gezien hoe de stationschef in Hasselt met wat knip- en plakwerk de nieuwe weekendregeling heeft uitgehangen. Dat ziet er nogal amateuristisch uit, maar in Hasselt is men in elk geval beter geïnformeerd dan elders."

NMBS-woordvoerster Leen Uyterhoeven sluit niet uit dat er problemen zullen opduiken bij de invoering van de nieuwe uurschema's, maar is er van overtuigd dat die snel opgelost zullen zijn. "We zijn nu nog volop bezig met de voorbereiding van de omschakeling en er zullen nog heel wat overuren geklopt moeten worden, maar tegen volgende week zondag zal alles afgerond zijn. Alleen kan je zo'n ingrijpende verandering niet simuleren. Het zou dus onrealistisch zijn te zeggen dat alle problemen op 24 mei tot het verleden zullen behoren. Het zal erop aankomen de fouten zo snel mogelijk op te lossen."

Dat ook de vertragingen waardoor de treinreizigers de afgelopen dagen al overvloedig geplaagd werden (zie DM van gisteren en eergisteren) het gevolg zouden zijn van de voorbereidingen voor de nakende verandering, ontkent Uyterhoeven. "De hitte was verantwoordelijk voor heel wat pannes en ook de overvloedige infrastructuurwerken van de laatste jaren kunnen problemen veroorzaken. Door het tienjarenplan van 1996 is ons investeringsbudget verdubbeld en daardoor kunnen we veel meer werken uitvoeren dan vroeger. We kunnen echter niet alles 's nachts of tijdens het weekend doen, omdat het dan veel te traag zou gaan. Die werken overdag maken het treinverkeer natuurlijk kwetsbaar. Wat wel klopt, is dat we een aantal werken enkele weken vervroegd hebben om problemen te vermijden in de overgangsperiode na 24 mei. Enkel in die zin kan de aanpassing van de uurschema's iets te maken hebben met de problemen."

Dat er de laatste weken constant vertragingen zijn, klopt niet volgens Uyterhoeven. "Doordat de mensen de laatste dagen hebben moeten wachten, ontstaat het subjectieve gevoel dat er al een hele tijd problemen zijn." (NB / RG)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234