NieuwsVakantiedagen
Vooral jonge ouders en gezinnen spaarden massaal verlofdagen voor jaareinde
Ruim 1 op de 5 werknemers had begin deze maand nog minstens 80 uur vakantie op te nemen vóór het einde van het jaar. Dat komt neer op twee volle weken verlof. Die moeten nu nog grotendeels opgenomen worden. Vooral jonge ouders en gezinnen hebben hun verlof opgespaard, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta.
De eindejaarsperiode is sowieso een populaire periode om vakantie te nemen, maar door de onzekerheid rond corona en het vele thuiswerken zijn werknemers extra spaarzaam geweest met hun vakantiedagen. 22,5 procent had begin deze maand nog minstens twee volle weken vakantie over. Bijna de helft (48,3%) had minstens een week verlof achter de hand gehouden. “De cijfers illustreren dat de Belg zijn verlof dit jaar tot op het laatste moment heeft opgepot”, zegt Marijke Beelen, expert vakantie bij Acerta Consult. “De wettelijke vakantiedagen voor 2021 moeten allemaal dit jaar opgebruikt worden, wil de werknemer ze niet verliezen.”
“Nu de kerstvakantie een week eerder start en drie in plaats van twee weken duurt, pakt dat goed uit voor heel wat werkende ouders die opvang voor hun kroost moeten voorzien.” Het blijken ook vooral jonge ouders en gezinnen die dit jaar spaarzaam met verlofdagen zijn omgesprongen: 1 op de 2 werknemers tussen 26 en 35 jaar had deze maand nog minstens 40 uur vakantie op te nemen, 24 procent nog minstens 80 uur. Werknemers zonder resterende verlofdagen die op de kinderen moeten passen, kunnen volgens Acerta tijdelijke werkloosheid inroepen – tegen 70 procent van het gemiddeld geplafonneerde loon.
Voor heel wat werknemers zit het werkjaar er dus al op. In die mate zelfs dat werkgevers zich zorgen maken over de personeelsbezetting volgende week, want ook ziekte en quarantaine zorgen voor erg veel uitval. “De personeelsuitval is groter dan ooit, aldus Voka.