Woensdag 14/04/2021

Vooral imagoschade

undefined

Je kunt ze in Kortrijk van veel verdenken, maar niet dat ze geen gevoel voor timing hebben. Niet alleen zijn het geen gunstige tijden voor wie creatief omgaat met belastingen, maar uitgerekend op de dag dat hij zestig werd stond Patrick Lefevere op de voorpagina's van de Mediahuiskranten als spilfiguur in een dossier van potentiële belastingontwijking en/of -ontduiking en/of fraude.

Waar gaat dit nu weer over? Herleid tot zijn economische essentie: in een sector waar te veel geld in omgaat (profsport), worden overbetaalde werknemers (profsporters) die op legale wijze 75 procent van hun brutosalaris als netto kunnen binnenrijven (in tegenstelling tot niet-sporters) ook nog eens betrokken in constructies die hen nog meer geld zouden moeten opleveren. Illegaal moet hier nog blijken, amoreel is haast bewezen.

Dit gaat ook over werkgevers die geen zin hebben om veel te betalen aan allerlei 'randschade' als belastingen, sociale zekerheid en dergelijke. De lijntjes waarbinnen - of waarbuiten, dat moet blijken - Patrick Lefevere heeft gekleurd, zijn min of meer bekend. Zo heeft hij zijn renners al lang geleden naar Luxemburg uitgevlagd. In hoeverre hij vandaag nog van die piste gebruikmaakt, is niet duidelijk. Patrick Lefevere is een Zuid-West-Vlaming en een boekhouder, een dodelijke combinatie als het op transparantie aankomt. Vast staat dat de nv Decolef Lux, het bedrijf dat hij destijds met Frans Decock (Unilin-Quick.Step) oprichtte en dat zijn wielerbusiness beheert, nog altijd in Luxemburg is gevestigd.

Vast staat ook dat zijn wilde weldoener, Tsjechisch industrieel Zdenek Bakala enkele jaren geleden 80 procent van de aandelen verwierf van Decolef Lux, waar Lefevere nog altijd CEO van is. Net zoals van de holding Decolef Lux en van Decolef Belgium Branch, waar in België zijn vlaggenschip Omega Pharma-Quick.Step, vanaf 2015 Etixx-Quick.Step, onder valt. Wellicht is die vennootschap nu tegen het licht gehouden. Of zou het de bvba ZB Sports Development zijn, waar Lefevere ook CEO van is, en waarbij de ZB staat voor Zdenek Bakala? Een structuur zo complex dat het zoeken is naar transparantie.

Lefevere maakt zeker ook gebruik van een piste die vijfentwintig jaar geleden werd uitgedokterd ten behoeve van de beter betaalde Europese voetballers: portretrecht betaald aan een persoon of een vennootschap, al of niet in het buitenland, al of niet gevestigd in een belastingparadijs. Die overigens legale piste is bedoeld om op een heel groot deel van het inkomen geen inkomstenbelasting en sociale zekerheid te moeten betalen.

Die portretrechtconstructies waren dé specialiteit van huidig rennersmanager Paul De Geyter. Die bouwde in de jaren negentig samen met Dirk Degraen (ex-algemeen directeur KRC Genk) een ongeëvenaarde expertise én een fortuin op met advies rond portretrecht en fiscale paradijzen aan de bestbetaalde Europese voetballers.

Tom Boonen is als grootverdiener weer eens de naam die het meest in het oog springt. Hij woonde ten behoeve van de fiscale optimalisatie van zijn inkomen een tijdlang in Monaco. Alleen is de fiscus daar niet van overtuigd want die zag hem te veel in Balen. Dat kan hem zuur opbreken. Voormalig tennisspeelster Arantxa Sanchez die zogezegd in Andorra woonde, kan er van meespreken.

Boonen zou aan het schikken zijn met de fiscus of heeft al geschikt maar zou toch nog voor de rechter moeten verschijnen. Misschien is er meer aan de hand, maar dat zullen we wellicht pas op een eventueel proces zelf te horen krijgen. In hoeverre de negen beschuldigden en de twee vennootschappen waarvan sprake, echt boter op hun hoofd hebben, zal dan moeten blijken. De fiscaliteit van een topsporter die ook in het buitenland presteert en daar belast wordt, is zeer ingewikkeld en voor interpretatie vatbaar. De kans dat het daadwerkelijk tot een proces komt, is eerder klein.

Voor Lefevere heeft dit wellicht iets van 'been there, done that'. Sinds de eeuwwisseling heeft hij op gezette tijden een dure advocaat onder de arm moeten nemen om zichzelf van de meest diverse zonden vrij te pleiten. In één geval hield hij er zelfs een aardige zakcent aan over, maar hem kennende, werkt dit dossier toch behoorlijk op zijn zenuwen. Dit straalt bij de publieke opinie af op zijn modelploeg die de jongste jaren gespeend bleef van schandalen. Financieel kunnen Lefevere en co. wel tegen dit stootje. De imagoschade na succesjaar 2014 is voorlopig de grootste domper.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234