Woensdag 16/10/2019

Vooral iets oudere vrouwen bezoeken cultuurcentra

Brussel l Het publiek van de Vlaamse cultuurcentra is vrouwelijk, hoger opgeleid en relatief oud en bemiddeld. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek dat besteld werd door het steunpunt Cultuur Lokaal. De resultaten van het onderzoek bevestigen een twee jaar oud, minder gedetailleerd maar breder onderzoek van Re-creatief Vlaanderen, waarin ook de cultuurparticipatie buiten de cultuurcentra aan bod kwam.

Specifiek voor het bezoek aan de cultuurcentra is dat behalve de dertigers ook de twintigers ondervertegenwoordigd zijn. Verder valt nog op dat 60 procent van de bezoekers maar enkele keren per jaar een cultuurcentrum met een bezoek vereert. Volgens de onderzoekers blijkt daaruit dat drempelvrees in deze niet het belangrijkste probleem is.

(JdP)

Nieuwe R.E.M. gelanceerd via Facebook

BRUSSEL l Accelerate, de nieuwe plaat van R.E.M., zal een week voor de release al te beluisteren zijn via Facebook. De officiële release van de plaat is voorzien op 31 maart, maar een week eerder al zal Accelerate voorbeluisterd kunnen worden via iLike, een applicatie die vooral gebruikt wordt op de populaire netwerksite Facebook. Via iLike kan de Facebookgebruiker zijn favoriete nummers aanraden aan 'vrienden', die het op hun beurt kunnen beluisteren en/of downloaden.

Het is de eerste keer dat een grote groep een nieuwe plaat op die manier laat voorbeluisteren. "Ofwel ga je mee met je tijd, ofwel sta je toe te kijken hoe alles verandert", aldus R.E.M.-frontman Michael Stipe op de site van Billboard. "Ik zit liever mee op die trein dan in de tribune."

(JdP)

Nog geen akkoord over Contiusorgel in Leuven

LEUVEN l Er is nog geen akkoord over de bouw van een nieuw orgel in de Leuvense Sint-Pieterskerk. De Contius Foundation wil in de Sint-Pieterskerk een groot orgel bouwen volgens de technieken die orgelbouwer Heinrich Andreas Contius in de achttiende eeuw toepaste. Dat zou het orgel uitermate geschikt maken om er de muziek van Johann Sebastian Bach te kunnen uitvoeren.

De stichting verzamelde al meer dan 1,25 miljoen euro voor de realisatie van het project, onder meer via een schenking van de Nationale Loterij. De plannen stuitten echter op verzet van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) en Ruimtelijke Ordening. Zowel Ruimtelijke Ordening als KCML adviseerden de bouwaanvraag negatief wegens de te grote impact van het bouwproject in de Sint-Pieterskerk. Het is uiteindelijk de stad Leuven die de bouwvergunning moet toekennen.

(Belga)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234