Zondag 18/04/2021

Brussels Airport

Voorakkoord bereikt tussen bonden en directie Swissport, maar ook morgen toch nog hinder

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Het personeel van bagageafhandelaar Swissport zal ten vroegste woensdagochtend het werk hervatten. Het voorakkoord tussen bonden en directie, dat dinsdag in de vroege avond werd bereikt, werd al voorgelegd aan de avondploeg, maar om een zo breed mogelijke achterban te raadplegen, wordt het akkoord eerst nog aan de ochtendploeg voorgelegd. Dan pas volgt er mogelijk een goedkeuring van het voorakkoord. Sowieso verwacht Brussels Airport ook woensdag nog hinder. Het raadt reizigers aan alleen handbagage mee te nemen.

"Er is contact geweest met de nachtploeg en de afgevaardigden, maar we hebben als syndicale kern geoordeeld dat het toch nog zinvol zou zijn om ook de ochtendploeg te raadplegen om toch zo veel mogelijk mensen te horen in deze kwestie", vertelt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts.

De vakbonden willen een stevige basis voor de problemen die al maanden sudderen bij het personeel en dinsdag tot uitbarsting kwamen. Pas dan kunnen ze tot een finaal akkoord komen. Ondertussen duurt de staking op de luchthaven van Zaventem nog zeker voort tot woensdagochtend en zal er ook dan nog hinder zijn.

"Voor ons is het stakingswapen het laatste wapen, maar het is de directie die het zo ver heeft laten komen. Nu gaan we dat ook in handen houden tot we genoeg mensen hebben kunnen consulteren om onze positie in te nemen", aldus Callaerts.

Voorakkoord

Sandra Langenus van ABVV-BTB noemt het voorakkoord tussen de vakbonden en de directie alvast "verdedigbaar". "In het voorakkoord staat dat de 60 personeelsleden die momenteel een deeltijds contract hebben voltijds ingezet zullen worden tot eind september. Er is ook een premie voorzien die kan oplopen tot maximum 500 euro, dat hangt er van af of het contract met Brussels Airlines zal binnen gehaald worden", aldus vakbondsvrouw Langenus.

Daarnaast zal de directie de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nog eens herhalen en doorgeven aan de leidinggevenden. In het verleden was er al vaker onenigheid tussen het personeel en die leidinggevenden.

Ondertussen liep het bagageverkeer op de luchthaven van Zaventem een hele dag in de war, tot onvrede van vele reizigers. Brussels Airport schat dinsdagavond dat ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking. Een kleine veertigtal vluchten werd afgeschaft. "We waren beschikbaar vanaf 7.00 uur deze morgen. Als de directie geen middagpauze van zes uur had genomen dan hadden we al veel langer een akkoord bereikt", benadrukt Langenus.

Handbagage

Voor reizigers die vandaag of morgen van of naar Brussels Airport vertrekken blijft daarom het advies om zoveel mogelijk enkel met handbagage te reizen en enkel de producten mee te nemen die je het meest nodig hebt.

Want mocht de staking woensdag voorbij zijn, dan zullen er toch nog gevolgen merkbaar zijn, zegt woordvoerster Nathalie Van Impe van Brussels Airport. "Het systeem is zo verstoord dat bijvoorbeeld ook Aviapartner wat vertraging kan hebben bij de bagageafhandeling. Alle actoren hangen namelijk aan elkaar vast in het systeem", vertelt Van Impe.

(lees verder onder de foto)

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Controleer hier of de staking effect heeft op jouw vlucht

De staking begon bij de ochtendploeg van Swissport. Zowel het laden als het lossen van de vertrekkende en aankomende vluchten werd stilgelegd. Oorzaak was de te hoge werkdruk en volgens de vakbonden ook verouderd materieel.

Swissport behandelt circa 60 procent van de vluchten op Zaventem, onder meer van de maatschappijen Brussels Airlines, Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook. Brussels Airport schat dinsdagavond dat ongeveer 40 procent van alle vluchten op de luchthaven vertraging opliep door de staking. Die vertraging bedroeg gemiddeld 1 uur en 20 minuten. Een 20-tal vluchten werd afgeschaft. Ongeveer 30.000 passagiers zouden hinder ondervonden hebben. Duizenden stuks bagage bleven achter en zullen zo snel mogelijk nagestuurd worden.

Heb je morgen een vlucht gepland vanaf Brussels Airport? Dan kan je hier controleren door welke maatschappij je bagage wordt afgehandeld.

Compensatie niet mogelijk

Het Gentse bedrijf Happy Flights, dat passagiers juridisch bijstaat om schadevergoeding te bekomen, kreeg naar eigen zeggen heel wat vragen van passagiers die een compensatie willen bekomen van hun luchtvaartmaatschappij. Het laat echter weten dat in het geval van een staking bij een afhandelaar een compensatie niet mogelijk is.

Bij Brussels Airport benadrukken ze nogmaals dat het belangrijk blijft om aangifte te doen van de bagage zodat deze toch op de juiste bestemming geraakt met de volgende vlucht die de bestemming aandoet. Het formulier kan ook online ingevuld worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234