Zaterdag 17/04/2021

Voorafbetaalde kredietkaart: nuttig, maar met beperkingen

null Beeld Ekaterina Minaeva - Shutterstock
Beeld Ekaterina Minaeva - Shutterstock

Er zijn inmiddels al heel wat voorafbetaalde kredietkaarten op de markt. Maar wat kan je ermee doen? En zijn er ook beperkingen?

Kredietkaart heeft haar naam niet gestolen

Een klassieke kredietkaart laat je toe om uitgaven in heel wat winkels in binnen- en buitenland te betalen met als aangename bijkomstigheid dat ze pas de volgende maand van je rekening gaan. Je kunt er zelfs voor opteren om de uitgaven met de kaart in schijfjes af te betalen. Je koopt dan als het ware op krediet. Vandaar trouwens de naam kredietkaart. Een overzicht van de beschikbare kaarten vind je op Spaargids.be.

Sinds enkele jaren zijn er echter ook voorafbetaalde kaarten op de markt. Hier moet je eerst geld op je kaart zetten. Je kunt slechts aankopen doen ten belope van het bedrag op de kaart. Wordt dat bedrag te laag, dan moet je de kaart bijladen. In plaats van achteraf, zet je dus vooraf geld opzij.

Kosten onder controle

Het voorafbetaalde karakter van de kaart heeft het grote voordeel dat ze toelaat om de uitgaven onder controle te houden. Er kan immers maar een beperkt bedrag mee worden betaald. Dus ideaal voor ouders die hun kinderen die in het buitenland studeren een bepaald bedrag willen meegeven. Niet alleen houden ze de totale uitgaven onder controle, met de kaart kunnen ook geen schulden worden gemaakt en ze krijgen na verloop van de maand ook een overzicht van de plaatsen waar betaald werd.

Ook voor consumenten die wantrouwig staan tegenover het gebruik van kredietkaarten voor internetaankopen bieden de voorafbetaalde kaarten een houvast. De kans op misbruik met de kaart is beperkt tot het opgeladen bedrag.

Ook nadelen

Er zijn niettemin ook nadelen verbonden aan een voorafbetaalde kaart. Zo kan het soms moeilijk zijn om ermee te tanken. Voor je start met tanken 'reserveert' de pomphouder namelijk een bepaald bedrag. Vaak gaat het om 125 euro, maar het kan ook hoger liggen. Die reservering dient omdat de pomphouder niet weet hoeveel je precies wil inslaan. Pas na afloop van de pompbeurt kan het precieze bedrag worden vastgesteld en kan de reservering weer worden vrijgegeven. Staat er bij de start minder dan het reservatiebedrag op de kaart, dan kan je niet starten, ook al zou je maar voor 50 euro willen tanken.

Ditzelfde geldt voor de reservatie van huurwagens of voor de garantie voor de betaling van de kosten die je maakt als je een hotelkamer betrekt. Bij een voorafbetaalde kaart zijn de dienstverleners niet zeker dat ze de kosten zullen kunnen aanrekenen op de kaart. Tegen het moment van de afrekening kan die al leeg zijn.

Andere beperkingen

Wie een voorafbetaalde kredietkaart koopt, kijkt best ook naar de limieten op de kaart. Welk bedrag kan je op de kaart opladen? Hoeveel keer kan je de kaart opladen? Welk bedrag kan je maximaal uitgeven? Let ten slotte ook op de kosten. Doorgaans moet voor de kredietkaart een jaarlijkse bijdrage worden betaald.

Ook het afhalen van geld uit de muur is niet gratis. Voor afhalingen binnen de eurozone bent u trouwens beter af met een Bancontact-kaart met Maestro-logo. Voor afhalingen buiten de eurozone hangt het van geval tot geval af. Wil je weten wat is dat geval de beste keuze is, dan kan je een beroep doen op de Whattcardapp van Spaargids.

Lees op Spaargids.be ook:

- Met welke kaart betaal je best in het buitenland?
- Kredietkaarten zonder reliëf kunnen voor problemen zorgen
- Juiste kaart bespaart u pak euro's

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234