Zondag 07/03/2021

Voor windmolens vechten

Als we nu eens zelf windturbines gingen bouwen? Het idee werd twee jaar geleden geopperd door bewoners van de Gentse Machariuswijk, verenigd in de energiecoöperatie EnerGent.

Het leek een utopisch idee, maar zie. De kans is groot dat het idee in de loop van 2017 ook gerealiseerd zal worden.

Oktober jongstleden kreeg de coöperatie een vergunning om samen met de energieproducent Eneco twee turbines van 186 meter hoogte te bouwen langs de E40 in Melle.

Bedoeling is om de coöperanten 20 procent - mogelijk zelfs 40 procent als de gemeente Melle niet participeert - van de kostprijs (ongeveer 700.000 euro) te laten betalen in de vorm van aandelen van 100 euro.

Vandaag is 140.000 euro verzameld, door ongeveer 400 coöperanten. Een hoopvol resultaat, toch als je weet dat EnerGent nog niet aan fundraising heeft gedaan, en de realisatie van de turbines ook nog geen zekerheid is.

Om de droom te realiseren moet immers nog één horde worden genomen. Een lokale kasteelheer, de kunstenaar Wim Delvoye, ligt dwars en heeft beroep aangetekend.
John Vandaele, voorzitter van EnerGent en journalist voor Mo Magazine, spreekt over een complex project, dat veel uithoudingsvermogen en overtuigingskracht vereist. Dat het inmiddels lijkt te gaan luk- ken heeft volgens hem veel te maken met het netwerk waar het pro- ject uit is gegroeid. "Dat netwerk is bijzonder breed en divers, en dat was nodig. Je hebt, naast bevlogen idealis- ten, ook mensen nodig die de weg kennen in het procedurebos, of iets begrijpen van de technische kant van dit verhaal."

Behalve in windturbines investeert ze in energiebesparende maatregelen. Zo kreeg
het kunstencentrum Vooruit van EnerGent een lening om te investeren in dubbele beglazing en worden met de 'Wijkwerf' ook gewone burgers geholpen bij energiebesparende projecten.
Zijn burgerinitiatieven als EnerGent de toekomst? Ex-Groen- voorzitster Vera Dua verklaarde onlangs in Knack dat ze de oplossingen niet langer van de politiek verwacht. "Zeker vandaag niet meer. Nu zijn het de gewone mensen die de politiek vooruit stu- wen, en niet andersom."

John Vandaele spreekt haar uiteraard niet tegen. Al wijst hij tegelijk op de belangrijke rol die politiek zal blijven spelen: zij schrijven de regels. Vandaele zou willen dat de politiek het die gewone burgers wat makkelijker maakt. "Stimuleer en gebruik de kracht die van onderuit komt. Wat wil je als overheid meer dan dat de bevolking meewerkt aan de energie van de toekomst? De provincie Oost- Vlaanderen besliste om de ontwikkelaars burgerparticipatie op te leggen, Vlaanderen heeft dat initiatief gefnuikt. Nochtans geeft ons voorbeeld in Melle aan dat het werkt: met Eneco waren we er na een korte onderhandeling uit.

"Veel Vlamingen willen in windenergie investeren. Dat kan ook helpen om tegenstand tegen windmolens weg te werken: verdeel de lusten en de lasten eerlijk. De bevolking betaalt de factuur van de hernieuwbare energie, laat haar dan ook van de baten genieten. En bovendien: is de wind niet van iedereen?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234