Woensdag 18/09/2019

Voor wie is er plaats in de fusieploeg Lotto-Domo?

Het raamwerk is er. Nu volgt de invulling van de nieuwe wielerploeg Lotto-Domo. "Een moeilijke evenwichtsoefening, maar Lefevere en ik zijn volwassen en professioneel genoeg om die zaak op een ernstige en eerlijke manier voor elkaar te krijgen." Lotto en Domo tellen ieder vijfentwintig renners. Daar moet op zijn minst de helft van verdwijnen, om nog niet te spreken van verzorgers, mecaniciens en ploegleiders die momenteel in de onzekerheid leven of er voor hun nog plaats zal zijn in het nieuwe team.

Brussel

Eigen berichtgeving

Van het huidige Lotto-bestand hebben Hans De Clercq, Glenn D'Hollander, Niko Eeckhout, Gorik Gardeyn, Robbie McEwen en Aart Vierhouten hun contract met The Pool, de organisatie die de administratie en financiële zaken van de wielerploeg voor haar rekening nam, verlengd. Rik Verbrugghe heeft dan weer een persoonlijke overeenkomst met de Nationale Loterij. De zeventien overige renners, onder wie Peter Van Petegem, Mario Aerts, Serge Baguet en Kurt Van de Wouwer, zijn einde contract. Maandag, bij de bekendmaking van de Tour-ploeg, was al duidelijk dat Van de Wouwer niet in het plaatje Lotto-Domo zal worden opgenomen en naar een andere werkgever zal moeten uitkijken. Mario Aerts staat heel dicht bij een overgang naar Telekom maar alvorens definitief 'ja' te zeggen tegen Walter Godefroot wil hij eerst nog afwachten wat het duo Sercu-Lefevere hem te bieden heeft. Aerts heeft overigens goede argumenten om naar Telekom te verhuizen. "Met Bruylandts, Merckx, Verbrugghe en ik heeft de nieuwe ploeg vier kopmannen voor de Waalse klassiekers. Net iets van het goede te veel", vindt hij terecht.

Bij Domo tekenden alleen Leon van Bon, Jurgen Van Goolen, Sven Vanthourenhout en Richard Virenque een contract voor 2003. Voor de twintig anderen (onder wie ex-wereldkampioen Romans Vainsteins, Axel Merckx, Dave Bruylandts en Piotr Wadecki) wordt het bang afwachten of er voor hun nog plaats zal zijn in het nieuwe project.

Maar zelfs zij die een contractverlenging aangingen met Lotto of Domo zijn niet meer zeker of ze wel in de nieuwe ploeg zullen meefietsen. Voor Lotto-Domo wordt een nieuwe structuur op poten gezet en de eerder aangegane verbintenissen zijn niet rechtsgeldig meer. Iedereen is weer vrij. "We wachten af wat men ons te bieden heeft", klinkt het bij de renners.

Axel Merckx zal zich wellicht geen zorgen moeten maken. Vader Eddy was uiteindelijk de bezieler van het project. En Rik Verbrugghe heeft intussen zijn eisen al gesteld om in de nieuwe ploeg te stappen. Hij wil contracten voor zijn broer Ief, Thierry Marichal, Christophe Detilloux en Christophe Brandt en wenst dat Claude Criquielion als ploegleider in dienst blijft. Het spel wordt ook communautair gespeeld. Want meteen maakt Verbrugghe op die manier de Waalse clan van de ploeg rond. Verbrugghe schermt trouwens met een aanbieding van Once.

De nieuwe ploeg zorgt niet alleen voor ongerustheid bij de renners, er heerst ook de grootste onzekerheid bij de ploegleiders. Walter Planckaert, derde ploegleider bij Lotto, maakt er geen geheim van dat er voor hem geen plaats zal zijn. Hij zorgde er nochtans voor dat er een nieuwe wind bij Lotto-Adecco-ABX waaide. "Wat er met mij zal gebeuren, weet ik niet", meldde hij. "Ik ben 55 jaar en dat is niet jong meer. Ik ben nog wel strijdlustig, maar ik denk dat men niet meer over mijn diensten zal willen beschikken. Ik leef erg mee met de renners die overboord zullen gekieperd worden. En wat gaat er met de jongeren gebeuren, die wij aan het opleiden waren? Allemaal vragen zonder antwoorden. Neen, volgens mij is deze fusie geen zegen voor de wielersport. Men had bij Lotto toch niemand nodig? Wij stonden tweede op de wereldranglijst (Domo is veertiende, nvdr.) en konden doorgaan met ABX. Maar blijkbaar wou men het anders."

Zet Planckaert zich met deze verklaringen al zelf buiten spel, of strooit hij zand in de ogen? Want het is een publiek geheim dat Planckaert in de bovenste lade ligt bij manager Christophe Sercu.

Jef Braeckevelt, vijftien jaar lang mee het uithangbord van Lotto, is ook bevreesd voor zijn job. "Ik weet niet of er nog werk zal zijn voor mij", vraagt hij zich af. 'Jef', die nog altijd met hart en ziel zijn job uitoefent en als weinigen de koers kan lezen, heeft het nadeel dat hij niet van de jongsten en niet honderd procent gezond meer is.

Sergeant neemt de zaken filosofisch op. "Dit hoort bij het vak. Als ik echt zekerheid had gewild, had ik bondscoach moeten blijven."

En Redant, waar komt hij terecht? "Geen idee", zegt hij. "Ik wacht gewoon het verloop af. Met mij heeft nog niemand gesproken. Het liefst wil ik in deze richting verder werken. In de jongerenploeg ingeschakeld worden zou een hele omschakeling vergen. Herman Frison levert daar immers goed werk."

(TL)

Walter Planckaert: 'Deze fusie is geen zegen voor de wielersport'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234