Maandag 05/12/2022

'Voor wapen en bijbel'

'Wij zijn zoals alle Amerikanen op dit ogenblik geshockeerd en onthutst. Ons diep medeleven gaat uit naar de familie. Het is een grote tragedie die ons verontrust, maar voor een debat en discussie over het wapenbezit is de tijd nu niet gepast", zegt Bill Powers van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) over het drama in Jonesboro.

Aandringen helpt niet, ook niet bij hun Onderwijs & Training-afdeling. De rangen zijn gesloten. De grootste vereniging en lobbygroep van legale wapenbezitters zit met de Jonesboro-affaire verveeld. Elke discussie over wapenwetgeving mijdt ze als de pest. Ze zou nochtans welkom zijn. De schietpartij in Arkansas is de vierde in een half jaar tijd. In oktober vorig jaar stak een 16-jarige zijn moeder neer, waarna hij op school het vuur opende op zijn klas: twee doden. In december bestormde een 14-jarige zijn klas: drie doden. Later op de maand verwondde een jongen twee klasmakkers met een wapen vanuit een nabijgelegen bos.

De vier shoot-outs mogen dan hetzelfde dramatische gehalte hebben als de massamoord in het Britse Dunblane, twee jaar geleden, de achtergronden maken het verschil. Dunblane was het werk van een psychopaat. De moorden in de VS zijn het werk van kinderen zelf. Geen kinderen uit getto's in de clichématig gewelddadig geportretteerde grootsteden, maar kinderen uit afgelegen en rustige stadjes op het platteland.

Meer dan de dagelijkse portie televisiegeweld die gedeeld wordt met de rest van het land, heeft deze zogeheten Bible Belt één gemene deler: de strenge moraliserende mentaliteit in gemeenschappen die elke zondag getrouw naar de kerk stappen. Bijbel in de hand, maar in de andere: het onafscheidelijke wapen.

Columnist Ed Vulliamy van de Britse krant The Guardian noemt het fenomeen Dixie Rising, naar het gelijknamige boek. "Het portretteert een land die in stijgende mate onder invloed komt van het Zuiden, politiek en commercieel. Het roept de Confederalen op, die de burgeroorlog verloren maar op andere wijzen hun stempel op de Unie zetten. De schokkende waarheid is dat hierdoor in ruraal Amerika, vooral in het Zuiden, de wapencultuur vervlochten is met de Vrijheidsidee, die op zijn beurt hand in hand gaat met God en Familie."

Voor kinderen zijn de Simpsons in dit deel van het land geen rolmodel, maar ook Rambo en GI Jane niet. Wel David Koresh en Timothy McVeigh, de sekteleider van Waco en de massamoordenaar van Oklahoma. Volgens statistieken van de Anti-Defamation League voelen vijf miljoen Amerikanen zich verwant met de doelen van deze paramilitairen, die in opiniepeilingen afgeschilderd worden als de nieuwe iconen van de contracultuur, omdat ze zich afzetten tegen de gecentraliseerde staat.

Statistieken onder plattelandsjongeren bevestigen het alweer: 12,6 procent van de jongeren in de deelstaat Montana brengt een wapen mee naar school, in New Jersey is dat 9,6 procent. Ze eerbiedigen een cultus die hen met de papfles wordt ingelepeld: deze van de 'Amerikaanse patriotten' van oudsher, die enkel zelfbeschikking kregen door te overleven in de wilde natuur met God en hun wapens.

De stickers op hun schooltassen raken de kern: 'God, Guns & Guts Made America Great'. Ze zullen nu allemaal bidden voor Jonesboro, zoals Bill Powers van de NRA zei, maar ze zullen hun wapens niet inleveren. Deze cultuur zit in de grondwet ingebakken. Zelfs Janet Reno, de hoogste magistrate van het land, repte er gisteren met geen woord over. Ze overweegt wel de strafwet te verstrengen, zodat de 13-jarige Mitchell Johnson misschien onder volwassen rechtspraak kan worden berecht. Maar niemand die zich vragen stelt bij de hobby van de 11-jarige Drew Golden.

Maarten Rabaey

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234