Zaterdag 08/05/2021

Voor vrijheid en verdraagzaamheid

Naaktrecreatie is zo oud als de mens. Van de oude Indiase mystici tot Karl Gustav Jung, allemaal hielden ze er van om bloot rond te dartelen. De dertiende-eeuwse Indiase mystica Lalla uit Kasjmir schreef er het volgende gedicht over: Dans Lalla, zonder kleren aan/enkel lucht. Zing Lalla/ Je gewaad is de hemel/ Kijk naar deze glanzende dag, welke kleren/ kunnen zo schoon zijn of zo heilig? Voor de negentiende eeuw was er niemand die het in zijn hoofd haalde om kleren te dragen als hij of zij ging zwemmen. Het door de Engelsen zo mooi omschreven skinny dipping, was normaal. Badpakken bestonden zelfs helemaal niet. Het werd 'uitgevonden' door de Italiaan Augustus Brozzi in het jaar dat België onafhankelijk werd.

De enige reden waarom mensen badpakken gingen dragen, was de angst voor de nieuwe strenge wetten die nagenoeg overal gestemd werden om de zedenverwildering tegen te gaan. Vooral de puriteinen trachtten te argumenteren dat het naakte lichaam zondig was, en om die reden moeten - zelfs vandaag nog - vooral Amerikaanse naturisten potentiële leden overtuigen met religieuze argumenten. Gelukkig rennen de godvruchtigen in grote zwermen door de bijbel.

De profeet Jesaja werd er door God hemzelve naakt op uit gestuurd om van het ware geloof te getuigen. En zelfs koning David danste naakt in de stad van David om de terugkeer van de ark van het verbond te vieren. En de visser Petrus, die zich later bij de aanhangers van Jezus zou aansluiten, haalde naakt de netten binnen, zoals dat gebruikelijk was in die tijd. Nochtans is naaktheid langzaam herwonnen moeten worden op het zondebesef dat er de afgelopen tweehonderd jaar werd ingehamerd. Het naturisme ontwikkelde zich eerst in Duitsland. De laatste Duitse keizer was een fervent naturist en kwam zelf naar Oostende om daar in zijn blootje van de Noordzee te genieten. De laatste Russische tsaren waren naturisten en onze eigen geliefde koningin Elisabeth was erom bekend een naturiste te zijn. De Belgische naturisten verdedigen vandaag nog een verbazend heldere uitspraak van Publis Syrus uit 43 vC: "Schaamte voelen is een vorm van slavernij." De Belgische naturistenclubs hebben samen zo'n 14.000 leden, die op georganiseerde wijze, op naturistenterreinen, in zwembaden of sauna's het naturisme beoefenen. Maar een rondvraag leerde hen dat er zeker zo'n 200.000 Belgen zijn die geregeld naakt recreëren. De meesten van hen doen dat niet in georganiseerd verband, en meestal tijdens buitenlandse vakanties. De Belgische federatie omschrijft naturisme als volgt: "Het is een levenswijze in harmonie met de natuur, gekenmerkt door een gezamenlijk naakt zijn, met als doel de bevordering van het respect voor zichzelf, voor de anderen en voor de omgeving." Vijftig procent van de Belgische naturisten noemt 'vrijheid' als de belangrijkste waarde van het naturisme. Tweeënveertig procent noemt 'verdraagzaamheid'.

Marc Meunier van de FBN herinnert zich zijn eerste contact met het naturisme, dat verliep via een zwaar gehandicapte vriendin. Zij mist haar twee benen én het grootste deel van haar handen. "Op de textielstranden werd ze vol walging aangestaard. Ooit kwam een redder op haar af met het verzoek zich uit de voeten te maken, omdat ze de andere mensen stoorde. Bij de naturisten werd ze aanvaard zoals ze is."

info: www.naturisme.be (Federatie Belgische Naturisten) of www.inf-fni.org (International Naturist Federation, met zetel in Antwerpen)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234