Dinsdag 18/05/2021

AchtergrondFestivals

Voor veel festivals wordt het alles of niets: ‘Een half gevulde weide is gewoon niet rendabel’

Rock Werchter 2017. Beeld Stefaan Temmerman
Rock Werchter 2017.Beeld Stefaan Temmerman

Vlaanderen brengt 60 miljoen euro steun in stelling om de festivalzomer te redden. Zal dat volstaan? In de sector heerst zenuwachtigheid. ‘De financiële steun is welkom, maar we snakken vooral naar duidelijkheid. Vooral over hoeveel bezoekers we mogen toelaten.’ Al weken woeden achter de schermen discussies. De uitkomst daarvan zal bepalen hoe bruisend onze festivalzomer écht wordt.

Het is stilaan vijf voor twaalf in de festivalsector. Meer dan 280 organisatoren willen ons deze zomer graag opnieuw aan het dansen brengen en moeten de komende weken hun bestellingen plaatsen voor podia en voor licht- en geluidsmateriaal. Ze moeten in veel gevallen ook artiesten definitief vastleggen en op zoek gaan naar personeel. “Dat is moeilijk als je nog niet zeker weet wat in de zomer toegelaten zal zijn”, zegt Katrien Vermeire, woordvoerder van belangengroep Sound of Silence. “Zullen we opnieuw innovatief uit de hoek moeten komen met virtuele evenementen of bubbels? Of kunnen we ‘normaal’ openen? Voorlopig hebben we daar het raden naar en dat zorgt voor onrust.”

De Vlaamse regering wil de ondernemers alvast wat meer financiële gemoedsrust geven. Zo trekt minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) 10 miljoen euro uit waarmee organisatoren hun festival ‘coronaproof’ kunnen maken. Ieder festival kan een dossier indienen waarin men uitlegt wat er exact nodig is. Dat kan gaan over de aankoop van desinfectiestations tot het bouwen van een heus testdorp. Voor kleine festivals kan er tot 75.000 euro steun aangevraagd worden, voor de grote loopt dat op tot 500.000 euro. Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft dan weer 50 miljoen euro opzijgezet om voorschotten te financieren.

Organisatoren van een festival of evenement kunnen op die manier de komende weken al facturen van leveranciers of freelancers betalen zonder dat ze veel risico lopen. Gaat hun festival in de zomer toch niet door wegens Covid-19? Dan moeten ze de voorschotten niet terugbetalen aan de overheid. Het plafond voor die steun werd per festival opgetrokken van 800.000 euro naar 1,8 miljoen. “We zijn zeer dankbaar voor die steun”, zegt Stijn Snaet van sectorfederatie Event Confederation. “Maar we vrezen dat het de zenuwachtigheid niet zal wegnemen. Daarvoor heeft onze sector in de eerste plaats duidelijkheid nodig.”

Snaet en zijn collega’s kregen de voorbije weken signalen die hen bijzonder nerveus maken. “Toen premier Alexander De Croo (Open Vld) onlangs zei dat hij nog geen tickets durfde te bestellen voor een concert van Clouseau in het Sportpaleis in september, kwamen de haren in mijn nek overeind”, zucht Snaet. “Nog geen zekerheid over september... méént hij dat? Want daar kunnen wij ons als sector niet bij neerleggen. En het voorbije weekend zei professor Erika Vlieghe (voorzitter van de GEMS, red.) in De Tijd dat er voor evenementen ‘minstens’ evenveel mogelijk zou zijn als vorige zomer. Als dat het perspectief is, dan gaan wij daar niet mee akkoord. Vorige zomer was een ‘non-event’ voor ons. Dat is echt niet voor herhaling vatbaar.” Achter de schermen woeden daarom al een tijdje hevige discussies.

Testdorpen?

Al weken zitten de sector, de experts en de verschillende kabinetten samen om te bespreken hoe de Vlaamse festivalzomer gered kan worden. Minister Demir is optimistisch: “We hebben een kader voor een veilige opstart van de festivals en hebben dat voorgelegd aan de experts. Ik verwacht de komende weken groen licht.” Dat optimisme verrast de sector. “De gesprekken verlopen constructief, maar ze zijn toch lastig”, zegt Snaet. “Er is geen discussie over de randvoorwaarden zoals testdorpen bouwen, vaccinbewijzen vragen aan de ingang of stations plaatsen met ontsmettende handgel, maar wel over hoeveel toeschouwers we zullen mogen toelaten.” Een aantal festivals wil niet weten van een editie met beperkte capaciteit. “Ze willen geen social distancing meer toepassen, daar zijn ze heel duidelijk over”, bevestigt Snaet. “Als ze deze zomer hun festivalwei niet mogen uitverkopen, dan zullen sommigen er gewoon niet aan beginnen. Want met een halve bezetting is het voor hen gewoon niet rendabel. Uit economisch standpunt is hun houding te begrijpen, maar uiteraard botst dat met hoe de wetenschap daar naar kijkt. En dat zorgt voor moeilijke gesprekken.”

Eén aspect is in die gesprekken cruciaal: het tempo van de vaccinaties. Als we de festivalzomer zo normaal mogelijk willen organiseren, dan zal veel afhangen van hoeveel Vlamingen er in juni hun spuitjes gehad hebben. “Waar staan we vlak voor de zomer met de vaccinaties? Dat wordt dé vraag”, zegt Snaet. “Als we de huidige kalender bekijken, dan bereiken we de drempel van groepsimmuniteit mogelijk pas tegen de herfst. Tot dan wachten om een festival op volle capaciteit te organiseren, ligt zeer moeilijk. Dus willen we dat er gezocht wordt naar andere drempels. Wat is er bijvoorbeeld mogelijk op het moment dat alle risicogroepen en 65-plussers gevaccineerd zijn? Daarover gaan de discussies nu.”

De beslissing die daarover de komende dagen of weken valt, zal mee bepalen hoe bruisend de festivalzomer écht wordt. “Als men ons straks officieel verbiedt om ook deze zomer op volle capaciteit een festival te organiseren, dan kunnen we niet anders dan ons daarbij neerleggen. Maar dat zal gevolgen hebben en heel wat festivals zullen dan misschien gewoon niet doorgaan. Het zal de politiek zijn die de knoop moet doorhakken. We hopen dat zij eerst alle mogelijkheden grondig onderzoeken vooraleer ze zo’n drastische beslissing nemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234