Donderdag 13/08/2020

Koken

Voor u getest: de kerstboxen van HelloFresh, Smartmat en Doozo

Beeld Annick Joossen

De maaltijdboxen van HelloFresh en consoorten zijn al enige tijd aan een opmars bezig. Dit jaar veroveren ze ook de feesttafels in Vlaanderen. HelloFresh, Smartmat en Doozo stelden voor hun klanten een feestelijk kerstmenu samen, dat naar goede gewoonte aan huis geleverd wordt. Voor wie niet door de supermarkt wil rennen, maar ook meer dan een kant-en-klare maaltijd van de traiteur wilt: wij mochten voorproeven.

HelloFresh (Kerstbox Deluxe)

ID-kit
Wat zit er in de box?

Ingrediënten voor een voorgerecht (soep), tussengerecht, hoofdgerecht en dessert, extra: macarons.

Wat moet je zelf in huis hebben?
Peper en zout, olijfolie, extra vierge olijfolie, mosterd, zwarte balsamicoazijn, groentebouillon (blokje), melk, kristalsuiker, poedersuiker en bloem. Voor de bereiding heb je een staafmixer, een fijne rasp, een zeef en muffinvormpjes of ovenschaaltjes nodig.

Voor hoeveel personen kan je bestellen?
Voor 2, 3, 4, 5 of 6 personen.

Inclusief aperitiefhapjes?
Nee.

Hoeveel kost het?
De Kerstbox Deluxe, die wij testten, kost 89 euro voor 4 personen (2 personen: 49 euro; 6 personen: 129 euro). HelloFresh biedt ook een kerstbox met drie gangen (79 euro voor 4 personen) en een gourmetbox (59 euro voor 4 personen) aan.

Kan je extra's bijbestellen?
Verschillende pakketten aangepaste wijnen: van 24,95 tot 58,95 euro.

Wordt het aan huis geleverd?
Ja.

Tot wanneer kan je bestellen?
Tot en met zondag 20 december voor levering op 23 of 24 december.

Beeld Pieter-Jan Dries
Beeld Jill Casters

Menu

Vichyssoise met bacalao
*
Salade met runderbavette en salsa verde (1)
*
Hertenbiefstuk met pastinaak-aardappelpuree en stoofpeertjes
*
Moelleux au chocolat

(1) Enkel in de Kerstbox Deluxe

Beeld Jill Casters

Beoordeling

Kerstmis, dat is vooral genieten. HelloFresh lijkt dat goed begrepen te hebben, en biedt met deze Kerstbox meer aan dan alleen maar wat ingrediënten voor een feestmaaltijd. Bovenal is het een recept voor een stressloze kerst.

Voordeel nummer één is dat je je niet hoeft over te geven aan de last minute-overrompeling in de supermarkt, maar ook in de keuken is van stress geen sprake. HelloFresh zet met dit menu duidelijk in op gemak. Voor de meer ervaren hobbykok is het wellicht iets te weinig ambitieus, maar wij waren best tevreden dat er geen ingewikkelde kooktechnieken aan te pas kwamen. Dit kerstmenu is voor iedereen haalbaar, zelfs voor wie er 's avonds na het werk nog aan moet beginnen.

Al is de voorbereidingstijd in het receptenboekje wel iets té optimistisch ingeschat. In de plaats van het voorziene uur deden wij er uiteindelijk twee uur over, nog altijd een bescheiden bereidingstijd voor een volledig feestmenu.

Beeld Pieter-Jan Dries

Ook belangrijk is dat je het meeste werk vooraf kan doen; de afwerking is niet meer dan vlees bakken en dresseren. Je brengt je feestavond dus niet in de keuken door, maar bij je gasten aan de feestdis.

Het menu zelf lijkt op het eerste zicht misschien net iets te eenvoudig voor een kerstfeest. Toch heeft elk gerecht een originele twist die het geheel een feestelijke tint geeft, zoals de bacalaoschilfers in het voorgerecht of de salsa verde in het tussengerecht. En een hertensteak zet je natuurlijk ook niet elke dag op tafel. Bij onze gasten viel vooral de heerlijke vichyssoise met bacalao in de smaak, al konden de vleesgerechten ook bekoren: het vlees was vers en mals, en werd vergezeld van typische wintergroenten en een mooi, feestelijk peertje.

Beeld HelloFresh

Eén nadeel is dat het dessert volledig à la minute bereid moet worden. Met een feestmaal en wat wijn achter de kiezen, voelden wij er weinig voor om opnieuw achter onze kookpotten te gaan staan. Maar een perfect geslaagde moelleux doet dit ene minpuntje snel vergeten.

Originaliteit ****
Prijs-kwaliteit ****
Moeilijkheidsgraad * (één ster = makkelijk; 5 sterren = moeilijk)

Smartmat

Beeld Evelien Maes

ID-kit

Wat zit er in de box?
Ingrediënten voor een voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert.

Wat moet je zelf in huis hebben?
Look, olijfolie, boter, zout, peper, cayennepeper, nootmuskaat, een bouillonblokje, laurierblad, balsamicoazijn, maïzena, poedersuiker, kristalsuiker. Een goede staafmixer of blender is onontbeerlijk.

Voor hoeveel personen kan je bestellen?
Voor 4 of voor 8 personen.

Inclusief aperitiefhapjes?
Nee.

Hoeveel kost het?
De box die wij testten kost 99 euro voor 4 personen (of 169 euro voor 8 personen). De vegetarische versie voor 4 personen kost 89 euro (of 149 euro voor 8 personen).

Kan je extra's bijbestellen?
Ja, aangepaste wijnen voor 39 euro.

Wordt het aan huis geleverd?
Ja.

Tot wanneer kan je bestellen?
Tot en met 15 december (voor levering op 21/12) of 22 december (voor levering op 28/12).

Beeld Smartmat

Menu

Winterwortelen met tijm en truffeldip
*
Aardperensoep met boerenkoolpesto
*
Hertenkalf met knolseldercrème, rode wijn-balsamico uitjes, waterkers-olie en granaatappel
Of
Winter veggie delight
*
Kokos-yoghurt pannacotta met mangospaghetti en gebakken witte chocolade

Beeld Evelien Maes

Beoordeling

"De bedoeling was een haalbaar, gezond én feestelijk menu te creëren", zegt chef Christer Elfving over de feestmaaltijd die hij voor Smartmat ontwikkelde, en hij is zeker in zijn opzet geslaagd. Er komen geen ingewikkelde kooktechnieken aan dit menu te pas: vergeet schuimpjes, mousses of opgevulde en opgebonden vleeswaren. Dit is eerlijke, gezonde comfortfood met een feestelijke toets. Bovendien kan je bijna alles op voorhand klaarmaken, zodat je op kerstavond zelf tijd kan doorbrengen met familie en vrienden - zoals het hoort.

De gerechten zijn herkenbaar als klassiekers, maar met een verrassende draai. Hertenkalf met knolselderpuree en rodewijnsaus? Saai! Hertenkalf met knolselderpuree, rodewijnsaus, granaatappel en waterkersolie: spannend! De pannacotta wordt opgeleukt met een crumble van witte chocolade, ongetwijfeld het spannendste moment uit het hele recept. "Bak de witte chocolade 5 minuten tot hij een beetje verbrandt. Wanneer hij de kleur van melkchocolade heeft, is hij klaar." Net wanneer je denkt dat het nooit meer goedkomt, lukt het toch nog. Het resultaat smaakt bizar genoeg wat naar speculaas.

De box voor vier personen, die wij uittestten, bevat ruim voldoende ingrediënten voor een opulent feestmaal. Voor het voorgerecht (winterwortelen met tijm en truffeldip) wordt liefst een kilogram wortelen geleverd: ruime porties voor stevige eters.

Beeld Smartmat

Voor wie er zich aan waagt: een goede mixer of blender is onontbeerlijk voor dit menu. Olijf-truffeldip, boerenkoolpesto, aardpeersoep, knolseldercrème, waterkersolie: met een exemplaar dat nog dateert uit onze kotperiode was het geen sinecure. En de geschatte voorbereidings- en kooktijd van vier uur is te optimistisch voor één (amateur)kok. Met drie paar handen lukte het net binnen de vier uur. En tussen de gangen door de afwas wegwerken is ook geen luxe. 'Comfortfood' wil niet noodzakelijk zeggen dat het comfortabel te maken is, maar elke chef die een recept kan lezen, kan de Smarmat-box de baas en de impact is groot. "Met dit menu ga je zeker niet in affronten vallen", was het eindoordeel van ons gezelschap.

Originaliteit ****
Prijs-kwaliteit ****
Moeilijkheidsgraad **(*)

Beeld Evelien Maes

Doozo

Beeld Annick Joossen

ID-kit

Wat zit er in de box?
Ingrediënten voor een hapje, voorgerecht, hoofdgerecht en kaasdessert.

Wat moet je zelf in huis hebben?
Zeezout, zwarte peper van de molen, olijfolie, pilipili of cayennepeper, suiker, boter, friteuse, witte wijnazijn, koolzaadolie, 2 el Luikse siroop, rechthoekige of ronde metalen vormpjes, bakpapier, aluminiumfolie. Een goede staafmixer, mandoline en stoomkoker heb je ook nodig.

Voor hoeveel personen kan je bestellen?
Voor 4, 6 of 8 personen.

Inclusief aperitiefhapjes?
Nee, het hapje is wat lastig te serveren bij het aperitief

Hoeveel kost het?
112 euro voor 4 personen, 138 euro voor 6 personen of 164 euro voor 8 personen.

Kan je extra's bijbestellen?
Aangepaste wijnen voor 14,95 euro per fles of 5 + 1 gratis.

Wordt het aan huis geleverd?
Ja.

Tot wanneer kan je bestellen?
Tot en met 15 december (voor levering op 22 december) of 22 december (voor levering op 29 december).

Beeld Annick Joossen

Menu

Stoofpotje van boterbiet met rivierkreeftjes
*
Heilbot met pompoenpuree, paarse aardappelchips en sinaasappel
*
Gebakken hert, peterseliewortel en amandelcrumble
*
Slaatje van radicchio met rijpe peer, parmezaankoekjes, pistache en vinaigrette perenstroop

Beeld Annick Joossen

Beoordeling

Bij het zien van het menu en de bijbehorende recepten brak ons spontaan het koude zweet uit, maar de vrees voor een compleet culinair fiasco bleek gelukkig volkomen onterecht. De gerechten zijn relatief eenvoudig, maar wel behoorlijk arbeidsintensief. Zo moet je voor het voorgerechtje sinaasappelzeste konfijten, chips maken, pompoen pureren, witloof stoven, saus maken en dan de vis nog bakken (bij gebrek aan een stoomkoker). Je hoofd erbij houden, de recepten op voorhand grondig doornemen, zo veel mogelijk op voorhand maken én hulp inschakelen, zijn geen overbodige luxe als je niet de hele avond in de keuken wil staan.

De ingrediënten zijn zorgvuldig afgemeten, maar zeker voldoende om alle magen te vullen. Het menu is gebaseerd op de recepten van 'groentenkok' Frank Fol. Er komen amper aardappelen aan te pas en ook room en andere dikmakers laat hij achterwege. Het resultaat is een fris en licht menu waarin groenten, vis en vlees met alle aandacht gaan lopen. Leuk is dat je op die manier eens kookt met ingrediënten die je anders links zou laten liggen. Bovendien doet het je beseffen dat een stuk vlees - zeker als het zo lekker en mals is als deze hertensteak - niet hoeft te verzuipen in een zware roomsaus met kroketten om smakelijk te zijn.

Beeld Annick Joossen

De combinaties van smaken zijn op het eerste zicht misschien een beetje apart, maar verrassend geslaagd. Geen idee dat witloof met sinaasappel zo'n smaakbom zou opleveren. Ook het pureetje van peterseliewortel en krulpeterselie past geweldig bij het malse hertenvlees, de amandelcrumble zorgt voor een subtiel zoete toets.

Het enige minpuntje is het dessert. Zoetekauwen zullen niet meteen warm worden van een weinig feestelijk slaatje van radicchio met peer en een koekje van gesmolten parmezaan. Je kunt dat euvel natuurlijk altijd verhelpen door alsnog de obligate kerststronk boven te halen, maar het was fijn geweest als er een volwaardig dessert was voorzien van hetzelfde niveau als de rest van het menu. Nu misten we toch een kers op onze taart.

Originaliteit: *****
Prijs-kwaliteit: ****
Moeilijkheidsgraad: **

Beeld Doozo/Frank Fol

Kerststronken en nog meer lekkers

Andere leveranciers van maaltijdboxen voorzien voor de kerstdagen geen speciaal feestmenu maar bieden wel andere feestproducten aan.

Kookmakkelijk biedt diverse mogelijkheden aan om je feestmaaltijd uit te breiden met aperitiefhapjes (6,50 euro voor 16 ovenhapjes), kerstkoekjes (2,60 euro voor 250g) en kerststronken (13 of 14 euro, afhankelijk van de smaak).

Cirkle heeft speciaal voor de feestdagen een kerstgroentepakket samengesteld. Voor een doos boordevol prei, spruiten, pastinaak, aardappelen, wortelen, uien, knoflook, rode kool, kruiden en clementines betaalt u 35 euro. Cirkle levert voorlopig enkel in Vlaams-Brabant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234