Maandag 05/12/2022

'Voor straf 't straat op'

Tegenwoordig is het nijpende tekort aan opvangplaatsen voor jonge delinquenten een hot issue. Het Antwerpse parket moest vorige week twee minderjarige criminelen laten gaan omdat de gesloten instelling in Mol haar maximumcapaciteit bereikt had. Mieke Vogels (Agalev) zei afgelopen zondag nog dat "de regering zich moest schamen" en ook de premier is er vast van overtuigd dat er dringend een oplossing gevonden moet worden. Zelfs de familie van een van de jongeren die weer op vrije voeten is, smeekt dat hij ergens geplaatst wordt omdat het anders helemaal de verkeerde kant met hem zal opgaan. Hoe het er werkelijk aan toegaat op zo'n jeugdrechtbank en of de extra plaatsen die snel snel vrijgemaakt zijn daadwerkelijk helpen, ziet u vanavond in Ooggetuige.

Het programma mocht exclusief twee dagen filmen bij procureur Nicole Caluwé in de jeugdrechtbank van Antwerpen. Het is Caluwé die zich vorige week genoodzaakt zag criminelen weer op straat te zetten. Hoe wordt er omgegaan met jonge misdadigers bij het gerecht? Wat mispeuteren ze zoal? Hoe worden ze verdedigd en welke straf krijgen? Belangrijkste punt is dan natuurlijk: zal die straf ook uitgevoerd kunnen worden? Een van de jongeren die terechtstaat, is de kompaan van de vijftienjarige xtc-dealer die vorige week zijn straf ontliep. Zal er voor die jongen wel een plaats en dus de levensnoodzakelijke opvang en begeleiding gevonden worden? Of wandelt hij ook zomaar de rechtbank uit met de grote kans dat hij anderen en zichzelf nog meer kwaad aandoet?

Een tweede onderwerp in de uitzending sluit nauw aan bij het vorige. Ooggetuige blijft in de wereld van zware jongens, tralies en magistraten. Zijn de indianenverhalen over het leven in de gevangenis waar? Hebben ze eigenlijk een luxeleventje of zou het toch een zwaar bestaan zijn? Bart Demyttenaere probeert met zijn boek Levenslang. Een blik achter de tralies van de Belgische gevangenissen de deur naar die - voor velen onbekende - wereld te openen. Hij rekent af met alle mythes omtrent het gevangeniswezen. Voor zijn boek deed hij onder meer een uitgebreide enquête naar de beeldvorming over gedetineerden en gevangenisstraf. Hij ondervroeg een hele resem mensen, niet alleen over het leven in de cel, maar ook over de visie op gevangenen. Verdienen ze een tweede kans? Worden ze streng genoeg gestraft? Demyttenaere kwam tot de conclusie dat de gemiddelde Vlaming geen flauw benul heeft van hoe het er achter de tralies aan toegaat. Wat ze dan precies denken, wilden de makers van Ooggetuige uit de monden van de bevolking zelf horen. Zij trokken de straat op en kregen verrassende antwoorden.

De derde reportage brengt de uitzending eigenlijk terug naar haar oorspronkelijke doel: mensen opsporen. Enkele weken geleden verdween Robby. De tiener was een nachtje gaan fuiven op de dancingboot Veronica en is daar om vijf uur 's ochtends vertrokken. Waarheen weet niemand. De kans is groot dat Robby in het water gesukkeld is. Maar speurders kammen nu al weken het Kempische dok, waar het schip aangemeerd ligt, uit en hebben nog altijd geen spoor. Is hij misschien toch weggelopen? Ooggetuige volgt de familie van de jongen in deze onduidelijke en moeilijke tijden.

Ooggetuige, TV 1 21.55

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234