Zondag 09/08/2020

Reportage

"Voor sommige politici is het nooit genoeg"

Siegfried Bracke op de gemeenteraad in Gent. Hij is opvallend stil.Beeld Eric de Mildt

Siegfried Bracke heeft vanavond zijn laatste gemeenteraad als fractieleider van N-VA. Terwijl de 'graai-affaires' nog nazinderden op de Botermarkt, deden de Gentenaars daarbuiten hun best om hun frustratie te verbijten.

"Elke Sleurs? Zij heeft nog gebabysit op mijn kinderen", zegt Mieke Van den Berghe, oud-voorzitster van CD&V in Gent, terwijl ze in Brasserie Bridge op het Sint-Baafsplein van haar De Coninck nipt. "Ik ken Elke en Siegfried persoonlijk. Geen kwaad woord over Siegfried, want wij hebben altijd goed samengewerkt toen hij nog journalist was. Maar de N-VA heeft de juiste keuze gemaakt."

De voorbije week heeft ze zich meermaals boos gemaakt, zegt ze. Maar als iemand deze pijnlijke saga achter zich kan laten, dan is het Elke Sleurs. "Elke is een crèmeke", drukt ze ons op het hart. "Onderschat haar niet, wat ze gaat hier heel veel stemmen halen. Ze heeft een goed karakter en een groot netwerk."

Een objectief observator kun je Mieke bezwaarlijk noemen, want ze kent "moeke en vake Sleurs" al jaren. Via de bond van de grote gezinnen kwam ze ooit bij hen terecht in haar zoektocht naar een babysit. Toen ze ten huize Sleurs kwam, was haar keuze meteen gemaakt. "Na verloop van tijd kwamen de kinderen ook babysitten. Ook Elke, die toen nog in de humaniora zat", vertelt ze.

'Tegen de sterren op'

Als we Mieke vragen of zij de Gentse promotie van Sleurs zag aankomen, knikt ze overtuigd. "Toen Geert Bourgeois (N-VA) zondag op het VTMnieuws vertelde dat Bracke beschadigd was, heb ik meteen tegen mijn man gezegd: 'Morgen is Elke kandidaat-burgemeester'. En kijk, het was effectief zo."

"Bracke? Is dat geen schrijver?" Aan de tafel naast ons hoort de 22-jarige Nikki het in Keulen donderen. Maar de politicus met de snor uit Tegen de sterren op kent ze wel. De afgelopen week ving ze flarden op van de berichten over graaiende politici. "Ik wil ook wel wat advies geven aan Telenet in ruil voor een paar duizenden euro's", zegt ze kritisch.

"Mijn voorstel? Schaf de helft van al die ministers af", zegt Wouter (25), de jongeman die tegenover haar zit. Politici mogen gerust wat verdienen, vinden ze, maar de kloof is gewoon te groot. Hoe kon Bracke niet eens weten of die duizenden euro's op zijn rekening waren beland? "Voor sommige politici is het nooit genoeg. En ondertussen betalen wij belastingen en moet mijn oma met een minipensioentje rondkomen", voegt Nikki toe.

Waar zit Sleurs?

Een half uur later zindert de hele kwestie na op de Gentse gemeenteraad. Als Siegfried Bracke de statige zaal op de Botermarkt komt binnengewandeld, heeft hij een handvol camera's in de nek. Opvallende afwezige is Elke Sleurs. Zij zit nog in de studio's van de VRT. "Blijkbaar vindt ze de televisie belangrijker dan Gent", sneert een politicus in de wandelgangen.

Of het daarmee te maken heeft, is onduidelijk, maar om negen uur 's avonds, twee uur na de start, komt Sleurs alsnog binnengelopen in de gemeenteraad. En het valt op: ze straalt. Vol zelfvertrouwen begroet ze collega's en journalisten, al doet ze dat volgens de anciens altijd. Ook Bracke krijgt een hartelijke groet en bij hem kan er zelfs een lachje af. 

Urenlang geeft Bracke geen in de gemeenteraad kik, tot hij iets voor elf uur toch rechtstaat: "Beste collega's, u zal me niet kwalijk nemen dat ik een paar puntjes op de 'i' wil zetten", zegt hij. "Mijn collega Elke Sleurs en ik zullen hier van plaats wisselen. Maar ik ben niet weg. U bent nog niet klaar met mij. Want ik heb nog steeds het vertrouwen van mijn partij en mijn fractie. En dat heeft alles te maken met de werkelijkheid."

En die werkelijkheid, zegt Bracke, is anders dan het verhaal dat de Gentse meerderheid volgens hem in de markt heeft gezet. "U kunt alles verkopen. En ja, ook onwaarheden. Dat heeft u glansrijk gedaan", zei Bracke met zijn blik gericht op burgemeester Daniël Termont (sp.a). "Maar goed, ik zal u niet vragen of u beschaamd bent."

Bracke deed daar nog een sneer bovenop met een verwijzing naar PS'er André Flahaut, die volgens hem als Kamervoorzitter bijkluste bij de sociale mutualiteiten. "Blijkbaar is het oké als het binnen de zuil gebeurd, maar niet buiten de zuil."

Tot slot legde hij een voorstel op tafel om de transparantie in mandaten en hun bijhorende vergoedingen aan te moedigen. "Ik zou alle leden van de gemeenteraad tot echte transparantie willen aanmoedigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234