Woensdag 23/10/2019

5 jaar Syrië

"Voor ons zijn haar ogen een drijvende kracht"

Beeld Muhammed Muheisen/AP

Aan de vooravond van vijf jaar oorlog in Syrië verrast Vladimir Poetin vriend en vijand. De Russische president laat zijn militairen in Syrië vanaf vandaag terug naar huis komen, omdat "de strijdkrachten de voorwaarden voor vredesoverleg hebben geschapen".

Van dat vredesoverleg valt nochtans weinig te merken in het land zelf. Dat blijkt ook uit de speciale bijdrage die De Morgen samen met Syrische burgerjournalisten vandaag publiceert om vijf jaar oorlog in Syrië te herdenken. Onder de hoede van gerenommeerd reporter Iyas Kaadouni schreven verslaggevers vanuit het verwoeste land samen met De Morgen-journalisten over de hoopvolle begindagen van de omwenteling, maar ook over de ontsporing van die volksdroom tot een gruwelijk conflict.

Gevraagd naar de belangrijkste drijfveer voor het moedige verzet van de Syrische burgerjournalisten is Kaadouni heel kort. "De kinderen van Syrië: voor hen doen we dit allemaal. Mijn generatie heeft te veel bloed gezien, voor de rest van ons leven zullen we het geweld meedragen. Maar we moeten ervoor zorgen dat onze kinderen een kans krijgen op vrede en geluk."

Of die kans realistisch is? De wereldvermaarde Franse islamexpert Gilles Kepel voorspelt een nog veel woeligere toekomst voor de Arabische wereld. "We staan voor een lange periode van strijd en verwarring, die zowel in het Midden-Oosten, Noord-Afrika als Europa tot politieke en maatschappelijke aardverschuivingen zal leiden." Ook de vluchtelingencrisis is nog niet ten einde, zegt Kepel. "Dit is het begin van een grote migratie van instabiele en dichtbevolkte landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Europa."

Na vijf jaar oorlog staat de wereld dus nog maar aan het begin van een oplossing voor Syrië.

Burgerjournalist en gasthoofdredacteur Iyas Kaadouni.

Extra dossier over 5 oorlog in Syrië:

Islamkenner Gilles Kepel
"Oorlog in Syrië is nog maar het begin"

Media-activist Ward Furati
"Onze revolutie zal overwinningen blijven boeken"

Onze analyse
Assad mag blijven. Realpolitik op zijn brutaalst

Rudi Vranckx
"Er is geen keuze meer: we moeten meevechten", zegt VRT- oorlogsjournalist Rudi Vranckx vandaag op de voorpagina van De Morgen. De quote komt uit een opiniebijdrage die hij in de Syriebijlage van vandaag schreef.

Het citaat kan mogelijk verkeerd begrepen worden. Vranckx benadrukt dat hij met die uitspraak zeker niet wil oproepen tot militaire actie, want "dat is niet de taak van een journalist". Vranckx: "We zijn overigens al geruime tijd effectief betrokken in de oorlog. Onze vliegtuigen hebben IS gebombardeerd in Irak en de regering beraadt zich over uitbreiding van die campagne tot Syrië." De journalist bedoelde met zijn citaat vooral dat we na de aanslagen in Parijs ook hier bij ons volop geconfronteerd worden met de oorlog en er ook onvermijdelijk in meegesleurd worden. "De oorlog in Syrië is voor het Westen uitgegroeid tot ons morele zwarte gat", legt Vranckx uit. "We zijn in snelheid gepakt, en zijn die vrijdagavond in november wakker geschud door een oorlog waarvan we tot dan toe niet eens beseften dat die in alle hevigheid woedde in onze straten. Van de Bataclan en het Stade de France naar Syrië: anno 2016 is het een dagreis, via het internet slechts microseconden. Die oorlog laat ons nu geen andere keuze meer dan erin meer te vechten."

Lees ook online het volledige dossier 5 jaar Syrië

De bijlage '5 jaar Syrië', vandaag bij De Morgen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234