Zondag 24/10/2021

'Voor mij is het meestal alles of niets. Zwart of wit'

Magali De Reu is een jonge ondernemer met het syndroom van Asperger. 'Vroeger werd mij gezegd dat ik bepaalde dingen nooit zou kunnen. In plaats van er tegen te vechten, moest ik mij er maar bij neerleggen.'

Magali (25) werd in haar kindertijd gepest omdat ze anders was. "Ik werd voortdurend uit mijn tent gelokt en reageerde daar heel fel op. Dat maakte het alleen maar erger. Mijn klasgenootjes voelden dat ik niet was zoals zij."

Magali ziet er nochtans heel gewoon uit - een spraakwaterval met een warm gezicht, een felgekleurd bloesje en dito hakken. "Als de term autisme valt, beginnen mensen onmiddellijk in stereotypen te denken", zegt ze. "Hoe? Jij, autistisch?", vragen mensen vaak. "Daar ben je toch veel te normaal voor. Hoe komt het dan dat je zo sociaal bent? Jij zit toch niet in een hoekje postzegels te plakken of treinen te verzamelen." Mensen denken vaak dat alle autisten introvert zijn en grote moeite hebben met sociale interactie, vertelt Magali. "Dat klopt bijvoorbeeld al niet, want ik ben net heel extravert."

Magali beleeft haar emoties heel sterk en heeft veel last van overprikkeling. "Een overvloed aan geluiden en geuren is heel zwaar voor mij. Naar een concert gaan vind ik moeilijk, en contact met veel verschillende mensen tegelijk, dat is voor mij als een marathon lopen. Ik voel me soms een kameleon die zich in twintigduizend bochten moet wringen om mee te kunnen met de maatschappij."

Magali kan soms niet inschatten of iets ongepast is of niet en denkt vaak in uitersten. "Voor mij is het meestal alles of niets. Zwart of wit." Omdat de symptomen zo subtiel zijn, krijgen mensen met asperger of hoogfunctionerend autisme vaak niet meteen de juiste diagnose. "Mijn slechte eigenschappen vallen niet zo op omdat ze goed te camoufleren zijn, maar er is wel degelijk iets mis. Mensen met asperger kun je niet zo makkelijk in een hokje steken."

Volgens Magali heerst er veel onwetendheid rond autisme. En dat leidt tot onbegrip. "Als ik in het verleden een werkgever iets over mijn autisme vertelde, hoorde ik vaak dat ik voor hen net als alle anderen was. Leuk, maar wanneer ik dan iets deed dat mijn werkgever niet kon plaatsen, leidde dat vaak tot frustraties. Net omdat niemand mij leek te begrijpen, dreigde ik in een sociaal isolement terecht te komen."

Magali vindt het belangrijk dat werkgevers zich informeren over autisme. "Je kunt geen rekening houden met iemand als je geen idee hebt waaraan je precies aandacht moet besteden."

Vandaag werkt Magali als copywriter. Vorig jaar in september besloot ze om het heft in eigen handen te nemen en zelf een onderneming op te starten. "Dat voelde zo bevrijdend", glundert ze. "Ik hoef niet meer in het plaatje van de ideale werknemer te passen en mijn klanten beoordelen mij nu op mijn competenties en niet op mijn asperger."

Een eigen zaak beginnen was niet vanzelfsprekend. "Zelfstandige zijn betekent onzekerheid, geen vaste structuur en minder discipline, maar het cliché klopt: als je echt iets wil, dan ga je ervoor."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234