NieuwsJapan
Voor het eerst yakuzaleider ter dood veroordeeld in Japan
De 74-jarige Satoru Nomura, het hoofd van een van de beruchtste bendes die tot de Japanse criminele organisatie yakuza behoort, is ter dood veroordeeld door de districtsrechtbank van Fukuoka in het westen van Japan. Hij wordt beschuldigd van moord en een reeks gewelddadige aanvallen. Maar wat is de yakuza eigenlijk, en hoe gaat de Japanse maffia te werk?
Nomura, het hoofd van de criminele bende Kudo-kai in het zuidwesten van Japan, ontkent dat hij het brein is achter een reeks gewelddadige aanvallen tussen 1998 en 2014. Tijdens een van de aanvallen werd een voormalig topman van een visserijcoöperatie doodgeschoten. In 2012 werd een voormalig politiefunctionaris die onderzoek deed naar de Kudo-kai neergeschoten. Hij overleefde de aanval, maar raakte zwaargewond aan zijn middel en benen.
De criminele leider roept zijn onschuld uit. “Ik heb om een eerlijke straf gevraagd. Jullie zullen hier de rest van jullie leven spijt van krijgen”, luidde het in de rechtbank. De advocaten van Nomura willen in beroep gaan tegen de uitspraak, meldt het persbureau Kyodo. Het is de eerste keer ooit dat iemand van de yakuza ter dood is veroordeeld, meldt BBC. De rechterhand van Nomura, Fumio Tanoue, krijgt een levenslange gevangenisstraf.
Tijdens het uitspreken van het vonnis zei de rechter dat de bende onder zeer strikte regels opereert waardoor het ondenkbaar is dat er moorden zouden zijn gepleegd zonder de toestemming van de leider van de beruchte Kudo-kai.
Wat is de yakuza?
De yakuza, ook wel de Japanse maffia genoemd, is een enorme criminele organisatie met heel veel vertakkingen, waarvan de Kudo-kai een voorbeeld is. Naar schatting zouden er in totaal zo’n 58.000 actieve leden zijn. Daarmee is het een van de grootste bendes ter wereld. De naam ‘yakuza’ is een verwijzing naar een gezelschapsspel, en betekent figuurlijk ‘de slechtst mogelijke optie voor de tegenstander’.
Kenmerkend aan de organisatie zijn hun tattoos die hun hele lichaam bedekken en hun yubitsume-traditie. Daarbij wordt een vinger afgesneden als vorm van spijt en berouw. Maar omdat beide tradities zo herkenbaar zijn voor de Japanse politie, worden ze de laatste jaren vaak achterwege gelaten
Hoe zijn ze ontstaan?
De moderne yakuza stammen af uit de 17de eeuw en hebben hun wortels in de smokkel- en gokwereld. Toen hadden ze ongeveer dezelfde rechten als de samoerai. Door hun banden met illegale activiteiten is hun populariteit en imago echter sterk gedaald doorheen de jaren.
Waar houden ze zich nu mee bezig?
Ze zijn verwikkeld in allerlei vormen van criminaliteit: wapen- en drugshandel, afpersing, overvallen en moord. Het is ook bekend dat zij proberen de Japanse verkiezingen te manipuleren door kandidaten financieel te steunen en vervolgens gewelddadig te controleren.
Kan Japan iets tegen de yakuza beginnen?
De Japanse politie kreeg lange tijd amper controle over de Japanse maffia. Corruptie en handhaving gingen hand in hand. Sinds 1992 is het aantal yakuzaleden aanzienlijk gedaald wegens een wet die zich richt op de bestrijding van de criminele organisatie. Toch oefenen de leden vandaag nog een belangrijke invloed uit in Japan, daarom is de terdoodveroordeling van de bendeleider Nomura zo opvallend.