✦NieuwsGezondheid
Voor het eerst mensen besmet met nieuw vogelgriepvirus: ‘Geen reden tot zorgen’
Als een herinnering dat het coronavirus niet het enige virus is dat soms mensen treft, zijn in Rusland zeven personen besmet geraakt met het vogelgriepvirus H5N8. ‘Niets om ons meteen zorgen over te maken’, zegt griepviroloog Ron Fouchier (Erasmus MC) na een weekend gegevens verzamelen.
Niettemin is het voor het eerst dat er mensen met de variant van het influenzavirus besmet raken, stelt Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De zeven Russen werkten allemaal op pluimveeboerderijen in het zuiden van Rusland, toen ze daar in december besmet raakten. “Asymptomatisch”, zeggen Russische autoriteiten, maar het feit dat de zeven werden getest op het virus lijkt erop te duiden dat ze in elk geval lichte verkoudheidsklachten hadden.
Inmiddels zijn de medewerkers hersteld, aldus de Russische overheidsdienst die zich met de zaak bezighoudt. Het virus zou bovendien niet van mens op mens zijn overgegaan, een teken dat het virus zich nog niet heeft aangepast aan menselijke weefsels. Dat blijkt ook uit de genetische code van het virus die de Russen zaterdag vrijgaven, zegt Fouchier.
Het H5N8-virus woedt momenteel in meerdere Europese landen. In België geldt sinds november een ophokplicht voor pluimvee nadat het vogelgriepvirus werd aangetroffen.
Alarmsysteem
Het Russische incident wijst eerder op een goed werkend alarmsysteem dan op een ramp in wording, vindt Fouchier. “Het is altijd goed om dit in de gaten te houden. Het blijft toch influenza”, zegt hij. “Maar de data uit Rusland laten zien dat het gelukkig allemaal nogal blijkt mee te vallen.”
Het gebeurt met enige regelmaat dat varianten van de vogelgriep mensen besmetten. “Een beetje lelijk”, noemt Fouchier het dat de Russen twee maanden wachtten voordat ze de ziektegevallen rapporteerden. Maar kennelijk wilde men eerst wachten of de geïnfecteerde pluimveewerkers antistoffen tegen het virus in hun bloed zouden krijgen. Dat is bewijs dat het virus echt heeft rondgespookt in hun weefsels. “Dat op zich geeft wel aan: de Russen twijfelden zelf ook”, zegt Fouchier.
De letters H en N slaan op twee uitsteeksels die het virus op zijn buitenkant draagt. Met het eiwit ‘hemagluttinine’ (H) zuigt het virus zich chemisch aan cellen vast, met het eiwit ‘neuraminidase’ (N) knippen nieuw gevormde virusdeeltjes zich er juist weer van los.