Zondag 21/04/2019

"Voor het eerst meer dan half miljoen jobstudenten"

Julie De Bleser is Jobstudent van het Jaar. Beeld Facebook Unizo

Vorig jaar hebben voor het eerst meer dan een half miljoen studenten minstens één dag een studentenjob uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), die ondernemersorganisatie Unizo en HR-dienstengroep ADMB verspreidden in de marge van hun tiende verkiezing van de "Jobstudent van het Jaar".

Toon me alle studentenjobs

"Studentenarbeid blijft verder boomen en dat al onafgebroken sinds de fundamentele hervormingen van het stelsel in 2012", klinkt het in een persbericht van Unizo en ADMB. Zij stellen dat jobstudenten gegeerd zijn bij ondernemingen, omdat ze een "instant flexibiliteit" toevoegen met een "logisch kostenvoordeel".

In 2016 werkten 502.297 studenten via een studentenovereenkomst. De populatie studenten met een studentenjob steeg vorig jaar zo met 4,9 procent. In 2015 waren dat er nog 478.680.

Ook nam het aantal gewerkte dagen studentenarbeid in 2016 toe, met 6,5 procent tot bijna 11,8 miljoen dagen. Het aantal werkgevers dat een beroep deed op studenten, steeg met 4,9 procent tot 56.607 in 2016. Zij keerden in totaal voor 885 miljoen euro aan studentenlonen uit (+8,5 procent tegenover 2015).

14 studenten van 65+
De gemiddelde student werkte vorig jaar 23,4 dagen, verdeeld over één tot twee jobs. Daarmee verdiende die jobstudent 1.763 euro, een brutobedrag waarop 2,71 procent sociale bijdragen betaald moet worden, maar geen belastingen. Die gemiddelde student is net geen 20 jaar. Ruim een vijfde van de studentenpopulatie is jonger dan 18 jaar, slechts 2 procent blijkt 27 jaar of ouder. Opmerkelijk: uit de cijfers blijkt onder meer dat België ook 14 studenten van 65 jaar of ouder telt.

Jobstudent van het Jaar

De 27-jarige studente modeontwerp Julie De Bleser is vandaag uitgeroepen tot Jobstudent van het Jaar door Unizo en ADMB. Ze werkt voor Café Crème uit Sint-Niklaas en trekt al anderhalf jaar de baan op met de foodtrucks van het bedrijf. Ze werd op haar werkplek verrast met de titel, die een extra maandloon van 1.250 euro inhoudt.

Met de foodtrucks van Café Crème verkoopt Julie ijs en koffie op feesten en festivals. Zaakvoerster Carolien De Groote loofde haar voor haar inzet, motivatie en het plezier dat ze schept in haar werk. "Julie is een heel fijn persoon om mee samen te werken", aldus De Groote. "Ze doet alles met de glimlach en niets is voor haar te veel gevraagd. Ze deelt met ons de liefde voor ons ijs en weet dat tijdens bedrijfs- en privéfeestjes ook keer op keer over te brengen op klanten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.