Vrijdag 05/06/2020

Voor het eerst letterenbeurzen voor thrillerauteurs toegekend

Brussel l Het Vlaams Fonds voor de Letteren kent dit jaar 1 miljoen euro werkbeurzen toe aan auteurs. Opvallend is dat voor het eerst drie thrillerauteurs steun genieten. Het Fonds maakt zich intussen zorgen over de 'vergrijzing' bij literaire vertalers.

Door Dirk Leyman

Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft bekendgemaakt welke auteurs een beurs krijgen "waarmee ze in alle rust hun creatieve plannen kunnen verwezenlijken". Zowel prozaïsten, dichters, essayisten, strip- en toneelauteurs als auteurs van kinder- en jeugdboeken kwamen in aanmerking voor een aanvraag, die door een adviescommissie werd beoordeeld.

Voor de werkbeursronde 2008 dienden 161 auteurs een ontvankelijke aanvraag in, 118 onder hen ontvangen een beurs, wat betekent dat drie op de vier aanvragen gehonoreerd worden, waaronder 99 literaire auteurs en 19 stripauteurs. In totaal wordt een bedrag van 1.057.500 euro verdeeld, in 470 eenheden van 2.250 euro. De gemiddelde beurs, die belastingvrij is voor in België ingeschreven auteurs, bedraagt net geen 9.000 euro. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal aanvragen lichtjes.

In de categorie 'meerdere genres' krijgt Peter Verhelst de grootste beurs met 9 maandeenheden. Opvallend is dat voor het eerst thrillerauteurs in aanmerking zijn genomen: er zijn beurzen voor Mieke de Loof, Patrick Conrad en Bob van Laerhoven. "Het is ook de eerste keer dat we van thrillerauteurs aanvragen kregen", stelde VFL-directeur Carlo Van Baelen laconiek vast.

Van Baelen ging in op de motiveringen van de beslissing. Op last van de Vlaamse Ombudsman gebeurt dat nu in één keer, met meteen een korte inhoudelijke beoordeling. Die werkwijze riep wrevel op bij de Vlaamse Auteursvereniging (VAV), waar nogal wat klachten binnenliepen over de wijze van motivering. Auteurs noemden die 'pedant', 'vernederend' en zelfs 'demotiverend'.

Volgens Van Baelen is er binnenkort overleg om de plooien glad te strijken. Hij benadrukte dat via de nieuwe werkwijze het VFL ook de toekenning sneller wil bekendmaken, voor 1 mei. "Uiterlijk op die datum moeten bijvoorbeeld mensen in het onderwijs aangeven of zij in het volgende schooljaar niet of minder willen gaan werken. Veel schrijvers werken ook in het onderwijs en laten hun beslissing afhangen van een werkbeurs."

Toch zei Van Baelen ook dat de beknopte motivering niet ten koste gaat van de kwaliteit. Hij haalde uit naar het literaire recensieklimaat: "De hevige reacties zijn er misschien ook het gevolg van dat auteurs amper feedback krijgen. In kranten krijgen ze nog nauwelijks degelijke kritieken en staan er almaar meer interviews. Misschien schrikken auteurs van ons eerlijke oordeel."

Het VFL breekt ook een lans voor de professionalisering en betere opleiding van vertalers. "Door de groeiende vraag naar vertalingen neemt ook de vraag naar goede literaire vertalers toe", aldus Van Baelen. Maar tegelijk is er een "vergrijzing" aan de gang bij de vertalers en dreigen er tekorten. "Ook krijgen vertalers te weinig aandacht in recensies."

Met een vertaaldag volgende week woensdag in Passa Porta wil men het tij beginnen te keren. Daar wordt ook een pleidooi gehouden "voor het behoud van een bloeiende vertaalcultuur", dat wordt overgemaakt aan de ministers Anciaux en Vandenbroucke en later aan de Nederlandse cultuurminister Ronald Plasterk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234