Donderdag 08/06/2023

Voedselbanken

Voor het eerst kloppen meer dan 150.000 mensen aan bij Voedselbanken

Voor het eerste hebben meer dan 150.000 mensen gebruik gemaakt van de Voedselbanken. Beeld ANP XTRA
Voor het eerste hebben meer dan 150.000 mensen gebruik gemaakt van de Voedselbanken.Beeld ANP XTRA

Vorig jaar hebben voor het eerst meer dan 150.000 mensen aangeklopt bij de Voedselbanken. Dat zijn er bijna 14.000 meer dan het jaar daarvoor, meldt de Belgische Federatie van Voedselbanken, die dit jaar haar dertigste verjaardag viert.

Redactie

In 2017 passeerden 157.151 hulpbehoevenden langs de voedselbanken. Dat zijn er 13.864 meer dan een jaar eerder (143.287). Op 5 jaar tijd is het aantal hulpbehoevenden met 30 procent gestegen, op 10 jaar tijd gaat het zelfs om een stijging van 45 procent. Vorig jaar werd 16.488 ton voedsel ingezameld, tegenover 15.094 ton in 2016.

In 2018 bestaan de Voedselbanken 30 jaar. "Deze verjaardag geeft ons een dubbel gevoel. Langs de ene kant zijn wij bijzonder fier op onze medewerkers en op de resultaten die we kunnen voorleggen na 30 jaar", aldus gedelegeerd bestuurder Jef Mottar. "Langs de andere kant is onze innigste wens eigenlijk dat we overbodig zouden worden. Maar zo ziet het er niet naar uit, integendeel, jaarlijks groeit het aantal erkende minderbedeelden dat wij kunnen helpen verder. Onze werking blijft dus absoluut noodzakelijk en daarom willen we nu een versnelling hoger schakelen. Wij laten niemand in de steek."

Om de capaciteit uit te breiden en verder te professionaliseren hebben de Voedselbanken meer middelen nodig. Mede daarom lanceren ze hun nieuwe campagne #socialbank en een nieuwe slogan "Samen solidariteit voeden". Twee ambassadeurs, chef Julien Lapraille en voedingsdeskundige Sandra Bekkari, zetten mee hun schouders onder het project, en de Voedselbanken spraken ook enkele online influencers in om de aandacht te vestigen op de activiteiten van de vzw.

Samen met de campagne lanceren de Voedselbanken ook een nieuw giftkanaal: door "Food" te sms'en naar 3060 kan iedereen een bijdrage van 2 euro overmaken.

Gift van 1 euro

"Sinds enkele jaren merken wij bij de Belgische bevolking een zekere terughoudendheid wat giften betreft. Wij kunnen hen echter geruststellen - de middelen worden bij ons goed aangewend en wij werken op volledig transparante wijze met een minieme werkingskost van 15 eurocent per verdeelde kilo voedsel, mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers. Dit betekent dat elke gift van 1 euro resulteert in 6,50 kilo voedsel", zegt voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

"Naast die algemene terughoudendheid ervaren we soms ook een vorm van vermoeidheid tegenover de Voedselbanken. Onze organisatie bestaat al zo lang en onze activiteiten blijven grotendeels onzichtbaar voor het grote publiek. Bovendien zijn er ondertussen ook andere organisaties actief op het domein van hongerbestrijding. We juichen deze diversificatie toe, maar het maakt dat onze relevantie soms in twijfel wordt getrokken."

De Belgische Federatie van Voedselbanken vertegenwoordigt negen Voedselbanken die verantwoordelijk zijn voor de herverdeling van levensmiddelen aan erkende caritatieve verenigingen. Ze ontvangen levensmiddelen van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD), maar ook producten geschonken door de voedingsindustrie, door grote bedrijven uit de distributiesector, door groenten- en fruitveilingen en ook via het organiseren van verschillende voedselinzamelingen bij het grote publiek. Volgens de meest recente cijfers van handelsfederatie Comeos schonken de supermarkten in 2016 3.700 ton voedsel, goed voor 7,5 miljoen maaltijden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234