Zaterdag 04/12/2021

ReportageGrimbergen

Voor het eerst in 200 jaar weer bier gebrouwen in abdij Grimbergen: ‘Straks valt minstens één van onze brouwsels in de prijzen. Wedden?’

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Groot nieuws uit de Belgische bierwereld. Voor het eerst in ruim 200 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen in de historische abdij van Grimbergen, nabij Brussel. In de brouwketels van de nagelnieuwe microbrouwerij: geen alom bekende Grimbergen Blond, Dubbel of Tripel, maar drie nieuwe bieren. Dat ze weer mogen brouwen doet de paters – de abdij telt nog een vijftiental kloosterlingen - glunderen. ‘Straks valt minstens één van onze brouwsels in de prijzen. Wedden?’

Pater Karel Stautemas (57), de provisor van de abdij van Grimbergen, is in zijn nopjes. Sinds kort kan hij zijn passie voor bier botvieren in de voormalige feestzaal van de oudste bewoonde norbertijnenabdij van het land. Die werd – dankzij een duwtje in de rug van biergiganten Carlsberg en Alken-Maes (Heineken) - omgetoverd tot een heuse microbrouwerij. Bedoeling is om elk jaar 10.000 hectoliter gerstenat uit de brouwketels te laten vloeien. Een beperkte oplage, als je weet dat Westmalle en Orval jaarlijks respectievelijk 130.000 en 78.000 hectoliter produceren.

“In de microbrouwerij ligt de focus op innovatie – en dus niet op het alom bekende Grimbergen-assortiment dat in de brouwerij van Alken wordt gemaakt”, benadrukt pater Karel. Hij volgt een brouwopleiding en maakt deel uit van het brouwersteam. “Inspiratie deden we op uit de historische boeken in onze abdijbibliotheek. Die bevatten een schat aan informatie over eeuwenoude brouwtradities – we vonden bijvoorbeeld oude ingrediëntenlijsten, en documenten over kruidenselecties en soorten vaten en flessen. Die kennis combineren we met de hedendaagse brouwtechnieken van onze Franse meesterbrouwer Marc-Antoine Sochon, amper 28 jaar en een groot talent.”

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Hop uit Tasmanië

Het resultaat? Drie nieuwe, ambachtelijk gebrouwen bieren: de Magnum Opus, de Ignis Quadruple en de Astrum Pale Ale. “De eerste is een licht champagnebiertje met toetsen van peer, sinaasappel en vanille, de tweede een kruidig – ietwat rokerig - degustatiebier met een alcoholpercentage van 10 procent én de derde, tot slot, een frisse dorstlesser met een hopsoort uit Tasmanië, Australië. Een fraai assortiment, als je het mij vraagt. En ze zijn ook écht heerlijk, dat kan ik u verzekeren. Straks valt er minstens eentje in de prijzen. Wedden?”

Dat er binnen de muren van de abdij van Grimbergen weer bier gebrouwen wordt, is zonder meer historisch. “Onze abdij is in 1128 gebouwd door Sint-Norbertus zélf – te midden van de Grimbergse bossen”, vertelt pater Karel. “Naast hun religieuze taken legden de paters zich toen al toe op de kunst van het brouwen. Ze deden dat in de eerste plaats omdat water in die tijd vaak sterk vervuild was. Maar bier diende ook als betaalmiddel, om bijvoorbeeld personeel te vergoeden. In de eeuwen die volgden bleven de paters brouwen. Tot aan het einde van de achttiende eeuw het abdijgebouw tijdens de Franse Revolutie werd vernield. Samen met die verwoesting werd ook het brouwen gestaakt. Tot nu, ruim 200 jaar later.”

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Huzarenstukje

Het idee om – letterlijk - weer leven in de brouwerij te blazen, borrelt al een tijdje, vertelt pater Karel. “We vonden al veel langer dat we opnieuw moesten aanknopen met ons rijke verleden. De brouwcultuur zit in ons DNA, weet u. Dus hoe anders konden we dat doen dan door opnieuw aan het brouwen te slaan binnen de muren van onze historische abdij? Carlsberg en Alken-Maes waren meteen enthousiast. En van toen af is het snel gegaan. In de zomer van 2019 zijn de plannen definitief afgeklopt, anderhalf jaar later was de microbrouwerij een feit. Een huzarenstukje, als je het mij vraagt.”

Van de opbrengst van de bierverkoop vloeit een deel terug naar de abdij. “Met dat geld onderhouden we onze gebouwen – een grote kost - en voorzien we in ons eigen levensonderhoud. En uiteraard gaan er ook centen naar goede doelen. Dewelke? Daarover blijven we steeds discreet. Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet, luidt ons devies. (knipoogt)

De bieren kan je proeven in Brasserie Het Fenikshof naast de abdij. Vanaf de zomer zijn ze ook verkrijgbaar via Prik&Tik en Belgian Beer Factory. In september zijn de bieren in een cadeaubox (3 bieren + glas) nationaal te verkrijgen in supermarkten en bij drankencentrales.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234