Maandag 05/12/2022

NieuwsCoronacrisis

Voor het eerst fraude met coronapremies vervolgd: boekhouder streek 300.000 euro op via spookbedrijven

Volgens minister Hilde Crevits (CD&V) werd al in 6.777 dossiers de steun teruggevraagd, goed voor 66,7 miljoen euro.  Beeld Photo News
Volgens minister Hilde Crevits (CD&V) werd al in 6.777 dossiers de steun teruggevraagd, goed voor 66,7 miljoen euro.Beeld Photo News

Voor het eerst komt een fraudezaak met coronasteun voor de rechtbank. Op 18 juni buigt de Brusselse strafrechter zich over het dossier van een Limburgse boekhouder die via spookbedrijven voor ruim 300.000 euro aan onterechte premies heeft opgestreken. Het feit dat de premieaanvragen met hetzelfde e-mailadres gebeurden, deed alarmbellen afgaan.

BJS

Ondernemers die tijdens de coronacrisis hun zaak verplicht moesten sluiten, of op een andere manier hinder ondervonden, konden bij de Vlaamse overheid aankloppen voor een steunpremie. Bedoeling was om bedrijven te helpen het hoofd boven water te houden. Maar van het subsidiesysteem is tijdens de pandemie ook misbruik gemaakt, zo blijkt.

Op 18 juni krijgt de correctionele rechtbank van Brussel voor het eerst een dossier van onterechte Vlaamse coronasteun voorgeschoteld. Een boekhouder uit Limburg en zijn partner staan dan terecht voor onder meer oplichting en subsidiefraude. “De twee worden ervan verdacht dat ze steunvergoedingen – het gaat om compensaties voor hinder en verplichte sluiting door de coronapandemie – aanvroegen op naam van 37 vennootschappen”, bevestigt Stefan Vandevelde, woordvoerder van het Brusselse parket. “Dit terwijl de vennootschappen in kwestie geen enkele activiteit uitoefenden, en niet in aanmerking kwamen voor de vergoeding.” Volgens Vandevelde kregen de verdachten in totaal voor 308.480 euro onterechte coronasteun toegekend.

Btw-gesjoemel

Volgens De Tijd liep de boekhouder al langer in het vizier van het Brusselse gerecht voor vermeend btw-gesjoemel met 23 schimmige vennootschappen. De bedrijfjes stonden op zijn naam, maar ook op die van zijn vriendin, haar Albanese familie en een aantal vrienden en buren. De Vlaamse inspectie ontdekte vorig jaar dat de boekhouder zijn spookfirma’s ook inzette om coronapremies op te strijken. Vooral het feit dat verschillende premieaanvragen met hetzelfde e-mailadres gebeurden, deed alarmbellen afgaan.

Op het proces voor de Brusselse rechtbank zal het Vlaams Gewest zich burgerlijke partij stellen, zo bevestigt advocaat Dirk Dewandeleer. “Het Gewest is benadeelde partij in dit dossier. Bedoeling is om elke onterecht uitgekeerde subsidie te laten terugbetalen.”

35,9 miljoen euro terugbetaald

Wellicht is de Brusselse rechtbank straks niet langer de enige die zich over een fraudezaak met coronapremies moet buigen. Volgens Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zijn intussen al 12.576 dossiers aanvullend gecontroleerd na een risicoanalyse. In de helft van de gevallen – 6.777 dossiers om precies te zijn – werd de steun volledig of gedeeltelijk teruggevraagd, goed voor 66,7 miljoen euro. Een som van 35,9 miljoen euro is momenteel ook effectief terugbetaald.

De inspectiedienst van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) heeft in het geval van 165 ondernemingen vermoedens dat er effectief subsidiefraude en/of valsheid in geschrifte is gepleegd. Die dossiers zijn overgemaakt aan de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (CDBC) van de federale politie. Mogelijk volgt hierover een strafzaak voor de rechtbank.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234