Zondag 24/10/2021

Economie

Voor het eerst bezit de rijkste 1 procent de helft van alle rijkdom

Een Chinese boer bij pasgebouwde woontorens in het nieuwe district Kunming in de provincie Yunnan. Beeld REUTERS
Een Chinese boer bij pasgebouwde woontorens in het nieuwe district Kunming in de provincie Yunnan.Beeld REUTERS

De rijkste één procent van de wereldbevolking bezit 50,01 procent van alle rijkdom. Dat blijkt uit het Global Wealth Report 2015 van kredietverlener Credit Suisse, dat de vermogens van de hele wereld in kaart brengt.

Het is voor het eerst sinds 2000 dat zo'n hoog niveau bereikt is. Bij het begin van het millennium bezat de rijkste één procent van de wereldbevolking nog 'maar' 48,9 procent van 's werelds rijkdom, zo schrijft Credit Suisse. Daarna zakte dat aandeel stelselmatig, om in 2009 een dieptepunt te bereiken op 44,2 procent. Daarna keerde de trend zich om, tot het afgelopen jaar, met als voorlopig hoogtepunt de symbolische kaap van 50 procent die afgelopen jaar genomen werd. 1 procent van de wereldbevolking bezit nu meer dan 50 procent van alle rijkdom.

De top-5 procent en de top-10 procent volgde de afgelopen jaren hetzelfde patroon. De 5 procent rijkste mensen bezitten nu 76,6 procent van alle rijkdom, de 10 procent rijkste mensen 87,7 procent. Dat wil dus zeggen dat de overblijvende 90 procent van de wereldbevolking samen amper 12,3 procent bezit.

De verdeling van de rijkdom de laatste vijftien jaar. Beeld Credit Suisse
De verdeling van de rijkdom de laatste vijftien jaar.Beeld Credit Suisse

Stijgende ongelijkheid

Het land met de slechtste verdeling van de rijkdom was het afgelopen jaar de Seychellen, waar de Gini-index 94,8 procent bedraagt. Die index is de meest gebruikte om ongelijkheid te meten: hoe hoger het getal, hoe ongelijker de welvaartsverdeling in een land, en hoe lager, hoe gelijker. Slovakije doet het wereldwijd het best met 44,6 procent. Ons land behoort ook bij de betere landen in Europa met 62,6 procent.

Credit Suisse stelde ook de vooruitzichten voor de jaarlijkse vermogensgroei bij en gaat er nu vanuit dat die elk jaar 6,6 procent zal stijgen, en niet langer 7 procent zoals eerder aangegeven. Het aantal dollarmiljonairs wordt verwacht de komende vijf jaar met 46,2 procent te stijgentot een recordhoogte van 49,3 miljoen, vooral dankzij een forse stijging in China.

Het wereldwijde vermogen van alle huishoudens is bovendien het afgelopen jaar met 4,7 procent gedaald, de eerste keer sinds de financiële crisis in 2008 toesloeg.

Zwitserland blijft waarschijnlijk 's werelds rijkste land als gekeken wordt naar de rijkdom per inwoner, gevolgd door Nieuw-Zeeland. Zweden zou in de toekomst de derde plaats kunnen innemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234