Zondag 26/05/2019

Erotische massagesalons

Voor happy endings moet u niet in Antwerpen zijn

Oosterse massage met happy ending: in Antwerpen is het een steeds vaker voorkomende vorm van verdoken prostitutie. Zeventig massagesalons worden er momenteel doorgelicht, twee moesten vorige maand al sluiten. Botst het gedoogbeleid dan toch op een grens?

Een forensisch team doet een onderzoek in een Thais massagesalon in Amsterdam. Als sporen van seksuele daden worden gevonden, zal het salon moeten sluiten. Beeld Marc Driessen

Meer dan 500 massagesalons zou de stad Antwerpen ondertussen tellen, een verdubbeling ten opzichte van 2013. Opkomend zijn vooral de niet-professionele Oosterse salons, die naast de reguliere hoofd- en rugmassages ook handjobs en happy endings, een orgasme na een massage, aanbieden. "Schimmige massagesalons blijven als paddenstoelen uit de grond schieten", stelt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Nu de transparantie bij raamprostitutie erop vooruitging, worden massagesalons onze belangrijkste uitdaging."

Het gaat om een trend die overwaaide uit Nederland en zich naast de provincie Antwerpen ook in Vlaams-Brabant duidelijk aftekent. "Vroeger had je eerder de typische seksbars, die onder druk van allerlei controles de afgelopen vijf jaar verdwenen en vervangen werden door massagesalons", zegt Katleen Peleman van prostitutiehulpdienst Ghapro. "Wij begrijpen zelf ook niet waarom het zo boomt, maar mogelijk is de lagere drempel een van de hoofdredenen."

Die evolutie merken ze ook bij Payoke, vluchthuis voor prostituees: "Steeds meer sekswerkers zijn Aziatische meisjes, die vaak onder valse voorwendselen naar hier gehaald worden."

Zelf zijn de masseuses daarbij niet strafbaar, maar wel is het in ons land verboden prostitutie te faciliteren. In Antwerpen geldt echter een gedoogbeleid, waarbij prostitutie wordt toegelaten op voorwaarde van strenge inspecties en de betaling van de zogeheten rendez-voustaks.

"Het is de bedoeling dat de salons kleur bekennen", licht Peleman toe. "Echte massagesalons moeten vergund zijn, erotische salons moeten uit de onzichtbaarheid treden. De grijze zone verhoogt immers het risico op uitbuiting."

Katleen Peleman (prostitutiehulpdienst Ghapro): "Echte massagesalons moeten vergund zijn, erotische salons moeten uit de onzichtbaarheid treden." Beeld rv

Opvallend is daarbij dat vooral Chinese salons verdoken blijven, terwijl Thaise huizen meestal wel expliciet hun diensten aanbieden op sites als redlights.be.

Controles

Om de verborgen prostitutie toch aan te pakken, voerde de stad in het najaar van 2016 de vestigingstoelating in: elk massagesalon dat de deuren wil openen, moet zich onderwerpen aan allerlei controles wat betreft de brandveiligheid, pandkwaliteit, hygiëne en 'moraliteit'. Bovendien moet een afstand van 250 meter bewaard worden met andere massagesalons. Enkel salons waarbij alle werknemers de beroepsbekwaamheid kunnen aantonen of lid zijn van een wettelijke beroepsvereniging, krijgen een vrijstelling.

Een regel die meteen in de praktijk werd gebracht: de Antwerpse politie is volop bezig met het doorvoeren van de controles. "In totaal zijn er een 75-tal Aziatische salons, waarvan vermoedelijk ongeveer de helft seksuele diensten aanbiedt", zegt Johan Vermant, woordvoerder van Bart De Wever. "Naast de prostitutie willen we mensenhandel en uitbuiting aanpakken, net zoals witwaspraktijken en straatoverlast."

Afgelopen maand leverde dat al de verzegeling op van twee salons die de controles weigerden. Maar ook salons die de voorwaarden niet respecteren, kunnen rekenen op GAS-boetes of zelfs een definitieve sluiting. Vermant: "Zo willen we seksinstellingen buiten het Schipperskwartier vermijden en nieuwe salons ontmoedigen."

Niet iedereen is echter voorstander van dit optreden. "Vanuit Scandinavië wordt de druk opgevoerd tot een strenger beleid, maar België heeft net alle belang bij het gedoogbeleid", stelt Peleman. "Dergelijke acties boezemen weinig vertrouwen in bij sekswerkers om open te staan voor onze hulp. De stad begeeft zich op glad ijs."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.