Maandag 14/10/2019

'Voor ergernissen heb ik geen tijd'

Cult. vraagt iemand elke week, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoonten en bizarre trekjes. Deze week: Sam De Bruyn (28), die vanaf vandaag elke dag tussen 16 en 19uur op Qmusic Sam & Heidi presenteert, samen met sidekick Heidi Van Tielen.

Welk boek ligt er nu op uw nachtkastje?

"Wat als? serieuze wetenschappelijke antwoorden op absurde hypothetische vragen. Door Randall Munroe.

"Een hoogst vermakelijk boek, dat bij mijn man de indruk wekt dat ik oprecht geïnteresseerd ben in zijn wetenschappelijk levenswerk."

Wat is de mooiste zin die u onlangs heeft gehoord, gelezen, geschreven?

"'An idea that is not dangerous is unworthy of being called an idea at all.' Ik ben een heftige fan van de brutale muil van Oscar Wilde."

Met welk strip- of romanpersonage identificeert u zich?

"De vergelijking met Kuifje is niet zo heel ver gezocht. Hij reist veel, durft al eens vervelende vragen te stellen, is heel nieuwsgierig en hij heeft een hond. Daarbovenop heb ik in mijn haar, als het heel kort is, een weerborstel die eruitziet als een kuif."

Waarom leest u?

"Een boek lezen is de perfecte manier om in een wereld te zinken die je zelf meemaakt. Je hebt je verbeelding nodig.

"Om dezelfde reden vind ik radio ook zo leuk. Niet alles is hapklaar. Je moet zelf nog je beelden vormen. Een écht goed boek laat je ook nog eens met een pak vragen achter."

Wat of wie kan u tot tranen toe beroeren?

"Ik zou duizend en één kunstvormen willen opnoemen, maar de laatste vijf keer dat mijn ogen nat waren, kwam het door reportages op nieuws- of duidingsprogramma's.

"Onrecht is iets waar ik veel moeite mee heb. Misschien omwille van de machteloosheid die er vaak mee gepaard gaat. Ik probeer niet om de last van de hele wereld op mijn schouders te dragen, maar het raakt me wel."

Welke acteur/actrice/tv-figuur werkt altijd op uw lachspieren? En op uw zenuwen?

"Jani Kazaltsis kan niks verkeerd doen voor mij. Elke zin die uit zijn mond komt, brengt me aan het lachen. Een levend cultfiguur.

"Iemand noemen die me constant op de zenuwen werkt, lukt me niet. Iedereen heeft al eens goede en slechte dagen. Ook op carrièrevlak. Voor ergernis heb ik geen tijd, noch energie."

Wie zou er op uw begrafenis mogen komen zingen?

"Nina Simone had wel gemogen. Jammer dat haar dood dat praktisch in de weg staat. Cat Power heeft een stem die door alles heen snijdt. Dat werkt altijd op een begrafenis.

"Liefst van al wil je toch vooral vrienden om je heen, denk ik. Doe dan maar singer-songwriter Love Like Birds en multitalent Liesa Van der Aa. Na mijn moeder de twee belangrijkste vrouwen uit mijn leven."

Welk opschrift mag er op uw grafsteen staan?

"'Hard gegaan en heengegaan' of een lyric van Kenji Minogue: 'Alwadamehetten, emmehet'"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234