Zaterdag 22/01/2022

Voor een nieuwe culinaire politiek

Het gebeurt niet iedere dag dat een organisatie het chique parlementsrestaurant ter beschikking krijgt om haar eisen op een smaakvolle manier kracht bij te zetten. Met de roepnaam 'De keuken in België' wil de Patroonsfederatie der Beroepsrestaurateurs (PFBR) haar fiscale en parafiscale eisen kracht bijzetten.

Brussel.

Eigen berichtgeving

Parlementsleden en journalisten werden gisteren in hun restaurant vergast op een typisch Belgische lunch: tomaat garnaal, aspergeroomsoep, haantje met Brugs witbier en een chocoladebom. Bij elke gerecht kregen ze ook een typisch Belgische klacht over zich heen: te hoge btw, oneerlijke concurrentie, ongelukkig personeelsbeleid. "Als er niet snel een 'nieuwe culinaire politiek' wordt gevoerd, dan dreigt onze keuken, onze nationale trots ten onder te gaan."

De locatie was op zijn minst opvallend. Van oudsher wordt het parlement beschouwd als een neutrale zone. Buiten politieke partijen heeft niemand het recht om er perscontacten te organiseren. Maar het klassieke restaurant valt als concessie niet onder deze regel en de uitbater was maar wat blij om zijn confraters een passend kader te bezorgen. Reclameman Wim Schamp nodigde bovendien elk parlementslid uit (het Vlaams Blok incluis) om naar de eisen te komen luisteren. Vooral VLD'ers gaven gehoor aan de oproep.

Het is een oud zeer: 21 procent btw op een restaurantrekening, zakendiners die slechts voor 50 procent aftrekbaar zijn, oneerlijke concurrentie van o.a. bedrijfsrestaurants en voetballoges... De chefs staan aan de klaagmuur. "En het is geen elitair clubje", verzekert Frank Fol, van Sire Pynnock in Leuven. Hij is, samen met Pierre Wynants, Jean-Pierre Bruneau, Luc Huysentruyt en Jef de Gelas - alias Jef Stoemp - de woordvoerder van de belangengroep. Enkele maanden geleden stichtten ze de 'Patroonsfederatie der Beroepsrestaurateurs, De Keuken in België, (PFBR), waarin leden van ongeveer 12 bestaande verenigingen kunnen opgaan. Fol: "Het is zeker geen beweging van uitsluitend de top."

Wat zit de restaurateurs zo dwars? Er zijn vier grote punten, die nauw met elkaar samenhangen. Vooreerst de rekeningen van zakenlunches die maar voor 50 procent aftrekbaar zijn (en voor 100 procent in de buurlanden). Dat heeft ervoor gezorgd dat bedrijven in eigen restaurants ontvangen of in de loge van voetbalstadions, waar bovendien geen 21 procent maar slechts 6 procent btw wordt aangerekend. Daarmee is het tweede heikele punt aangesneden. De fastfoodrestaurants genieten bijvoorbeeld ook een gunstiger btw-regime, omdat daar zowel afgehaald als ter plaatse gegeten wordt en het dus onmogelijk controleren is. Nog een ander voorbeeld: de café-restaurants. Zij mogen wel alleen drank serveren - restaurants niet - en niemand kan controleren hoeveel maaltijden er zijn buitengegaan. In een eetcafé kan dus soepeler met btw-bonnetjes worden omgesprongen. "De situatie is onlogisch", zegt Fol. "Als iedereen eten mag geven zonder zich te houden aan de regels, behalve wij, dan zit er iets goed scheef."

Tot slot is er nog het personeelsbeleid. Fol: "Het is ons vak om te werken als de andere mensen vrij zijn. Dat hoort erbij, daar hebben we voor gekozen. Maar moeten we daarvoor worden gestraft? Sinds 1 april wordt nachtwerk zwaarder belast. De werkweek is teruggebracht tot 39 uur. Als wij iemand 40 uur laten werken, moeten we die zes verlofdagen per jaar bijgeven. Daarbij zijn de loonkosten in de restaurantwezen met 2,16 procent verhoogd, terwijl er een loonnorm geldt in België."

België telt vandaag 11.800 restaurants en de PFBR zou graag zien dat die zich allemaal achter de eisen scharen. Ze zou het ook nuttig vinden als de klanten wat meer inzicht kregen in de prijzen van een restaurant. 'De keuken in België' laat het niet bij deze actie. Met de verkiezingen in het vooruitzicht plant ze ook campagnes die het grote publiek, alle klanten dus, moeten aanspreken.

(AG/BBR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234