Donderdag 20/01/2022

Voor Dis (77) is twintig jaar cel levenslang

Antwerpen l Het Antwerpse assisenhof heeft de 77-jarige Desiderius 'Dis' Hooyberghs veroordeeld tot twintig jaar voor de moord op zijn echtgenote. 'Uw leeftijd kan geen enkele verschoningsgrond zijn', zei de rechter.

Door Sue Somers

De pleidooien over de strafmaat waren pittig. Zowel de leeftijd als de persoonlijkheid van de beschuldigde speelden daarin mee. "Dis heeft zichzelf dertig jaar geleden al buiten de maatschappij gezet", zei openbaar aanklager Filip Claes.

In juni wordt Dis Hooyberghs 78. Maar daar mocht de jury zich niet door laten leiden, zo meende het Openbaar Ministerie (OM). "Als we bij de toekenning van de straf rekening moeten houden met de leeftijd, vanaf wanneer begint dat dan? Moeten we iemand van 50 jaar al ontzien? Of leggen we de lat op 60? Het gaat hier niet om iemand die uit het offerblok van de kerk steelt omdat zijn pensioen ontoereikend is", waarschuwde openbaar aanklager. "Hier is een moord gepleegd. Wordt die vanaf een bepaalde leeftijd minder erg?"

Bart Vosters, de advocaat van de beschuldigde, stelde dat de leeftijd van zijn cliënt wel degelijk als verzachtende omstandigheid in aanmerking kon worden genomen. "Voor iemand van twintig doen we het wel, om die mensen nog een toekomstperspectief te geven. Waarom zouden we iemand van 77 dat niet gunnen?"

Dis Hooyberghs stond de voorbije week terecht voor het Antwerpse assisenhof wegens de moord op zijn echtgenote Emma 'Rosa' Segers (74). Anderhalf jaar geleden, op 3 november 2004, schoot hij haar met een karabijn neer in hun woning aan de Tessenderloseweg in Laakdal. Zoals elke woensdag was Rosa naar de markt geweest in Westerlo. Toen ze thuiskwam om eten te maken, had ze in haar handen geklapt en een danspasje gemaakt.

Volgens het OM ging het om doodslag met voorbedachte rade, moord dus. De advocaat van Dis wilde de jury tijdens zijn schuldpleidooi van het tegendeel overtuigen. "Als hij erover had nagedacht, had Dis een ander moment uitgekozen en Rosa in haar slaap verrast. Bovendien hadden zich in het verleden al momenten genoeg gepresenteerd." Hooyberghs sliep al meer dan een half jaar met een geweer onder zijn kussen omdat hij bang was dat 'ze' zijn geld kwamen stelen. Eerder had hij ook al aan zijn kinderen te kennen gegeven dat de kogel in zijn geweer voor hun moeder was bestemd.

Tijdens hun getuigenis schetsten zijn vier kinderen een grimmig portret van ouders die naar elkaar verwezen als 'den andere' en de laatste dertig jaar alleen nog maar met briefjes communiceerden.

"Wij zijn waarschijnlijk te jong om te begrijpen waarom Dis en Rosa bij elkaar bleven", zei advocaat Frank Janssen, die de burgerlijke partijen vertegenwoordigde. "Voor mensen die zijn opgegroeid tussen de twee wereldoorlogen is scheiden not done. In de loop der jaren moeten ze stilzwijgend de beslissing hebben genomen niet meer met elkaar te praten." Het huis verlaten wilde Rosa niet. Ze had er hard genoeg voor gewerkt. "De tragiek der Kempense koppigheid", omschreef advocaat Vosters het.

"Het gebeurt niet vaak dat een oude man zoals u voor het hof van assisen verschijnt", sprak rechter Stephaan Bergs tijdens het arrest. "Het hof is zich ervan bewust dat twintig jaar in uw geval wellicht levenslang is. Dat valt het hof zwaar, maar hopelijk zal u lang genoeg leven om als een gelouterd man vrij te komen."

'Niet vaak dat oude man als u voor hof van assisen verschijnt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234