Donderdag 06/05/2021

DM Magazine

Voor deze kerstfanaten volstaat een boom niet

Steve (42) is getrouwd met Carine. Zijn kroonjuweel in het echt zien? Tik in je gps: Stroomken 5, Zingem. Beeld Franky Verdickt
Steve (42) is getrouwd met Carine. Zijn kroonjuweel in het echt zien? Tik in je gps: Stroomken 5, Zingem.Beeld Franky Verdickt

Een boom volstaat niet voor echte kerstfanaten: zij zetten een boom... en dan nog een boom. Ze hangen duizend ballen en maken van hun huis, gevel en voortuin een fonkelend, schitterend, over the top kerstparadijs.

Voor Steve, Gunther en Martine is hun kerstliefde vooral een uit de hand gelopen hobby. Steve leeft zich uit met tienduizend lichtjes, Gunther maakt van zijn gevel een lichtshow op muziek en Martines kerstdorp groeit nog elk jaar.

Steve: "Een paar jaar geleden passeerde ik in Merelbeke een prachtig kersthuis, volledig over the top versierd en verlicht. Dat wilde ik ook! Ik ben er de dagen erna een paar keer voorbijgereden, gewoon om te kijken. Nog datzelfde jaar ben ik mijn eerste lichtjes gaan kopen. De eerste jaren hing ik enkel wat lichtsnoeren in de dakgoot en in de boom in onze voortuin, maar elk jaar breidde dat uit. Tot ik drie jaar geleden van job veranderde en er weinig tijd overbleef om te versieren. Drie jaar lang zetten we enkel binnen de kerstboom. Maar dan reed ik voorbij ons huis en wrong dat. Het klopte niet. Sinds een paar jaar ben ik weer begonnen. Dit jaar heb ik extra geïnvesteerd in ledverlichting. Het wordt weer volledig over the top. Voor mij is het alles of niks."

Liefde voor lichtjes

De liefde voor lichtjes is ook wat Gunther drijft. En terwijl bij Steve alles bij elkaar moet passen - "Ik werk maar met drie kleuren: wit, rood en blauw, het moet hier geen circus worden" - brengt Gunther orde in de lichtgevende chaos door een technologisch hoogstandje: hij laat de tienduizenden lichtjes aan zijn gevel en in zijn voortuin een choreografie uitvoeren op muziek. Van 'All I Want for Christmas is You' tot - op vraag van zijn dochter - 'Laat het los' uit Frozen.

Gunther: "Bij mij is het begonnen met één lichtgevend hertje in onze voortuin. Het jaar daarop kocht ik een lichtslang en het jaar erop nog eentje... Op den duur was dat hier een geknipper en geblink van jewelste en vond ik het niet mooi meer. Zo kwam ik op het idee om die lichtjes te gaan sturen op muziek, via de computer. Dat is eigenlijk een choreografie geworden, een sequence, zoals ze dat noemen in het dj-wereldje. Mijn bedoeling is dat een dove de muziek kan voelen door naar de lichtjes te kijken. Het geheel vormt een enorm complex netwerk: vijf jaar geleden ben ik begonnen met 48 computergestuurde kanalen, nu zijn het er al 44.000, voor enkel de voorgevel: dat zijn 44.000 adressen waarnaar de computer elke seconde een opdracht moet sturen."

Martine (49) is getrouwd met Peter. Haar kersthuis vind je in de Driesstraat 90, Nieuwerkerke. Beeld Franky Verdickt
Martine (49) is getrouwd met Peter. Haar kersthuis vind je in de Driesstraat 90, Nieuwerkerke.Beeld Franky Verdickt

Tienduizend lichtjes, zo veel branden er op de gevel van Martine. Maar ook zij begon heel bescheiden. Martine: "Ik doe niet aan Halloween en versier ook niet met Pasen, maar kerstversiering is voor mij een must. Toen we aan het bouwen waren, hadden we enkel een tafel en een paar stoelen in huis. En een kerstboom! (lacht) Ik geniet enorm van kerstsfeer in huis. Buiten is het lang beperkt gebleven tot wat lichtsnoeren. Tot twee jaar geleden. Toen ben ik voor het eerst all the way gegaan: hek en hagen vol lichtjes, lichtsnoeren aan de vensters, aan de dakgoot, in de buxus, aan de garagepoort... Overal waar maar kon, heb ik lichtjes bevestigd. We hebben zelfs extra hekken geplaatst om nóg meer lichtjes te kunnen ophangen. En het blijft niet beperkt tot lichtjes: op mijn terras maak ik een groot kerstdorp en een stal."

Voorbereidingen in de zomer

Gezellig is het allemaal wel, maar je moet er iets voor over hebben. Want je huis op die manier versieren is vooral veel werk.

Steve: "Ik begin in september met de decoratie buiten. Ik koop elk jaar weer wat nieuwe dingen en verander de opstelling een beetje. Elke avond moet de stekker er dan even in om het resultaat te bekijken. Ik ben erg perfectionistisch: als het er niet goed uitziet, moet het opnieuw. Daarom begin ik op tijd. Ik ben altijd blij wanneer het eindelijk 1 december is en de lichtjes eindelijk aan kunnen: dan kan ik het loslaten."

Gunther: "Met de opbouw buiten start ik pas in september. Maar zodra alle kerstgerief is opgeborgen, begin ik al de show van het jaar erop te plannen. Met het programmeren van één liedje ben ik al snel twee à drie weken in de weer, een paar uurtjes elke avond. Het is een hobby waar ik het hele jaar mee zoet ben."

Gunther (46) is getrouwd met Peggy en papa van Dylan en Chelsea. Horebekeveld 6, Aalst is the place to see. Beeld Franky Verdickt
Gunther (46) is getrouwd met Peggy en papa van Dylan en Chelsea. Horebekeveld 6, Aalst is the place to see.Beeld Franky Verdickt

Martine is degene die het langst wacht met het opbouwen van haar kerstdorp. "Elk jaar neem ik begin november een week vrij om te beginnen met de versiering van de tuin en de gevel. Het weer is dan nog zacht en dat vind ik aangenamer dan in de vrieskou uren in de weer te zijn met die lichtjes. Maar in de zomer begint het wel al te kriebelen, hoor. De lichtjes gaan aan eind november. Tenzij ik eerder al een verlicht huis of een kerstboom spot, dan wil ik niet achterblijven." (lacht)

Maar al het harde werk is vergeten wanneer het huis eenmaal versierd is. En dan is het wachten op de enthousiaste reacties van voorbijgangers.

Gunther: "Mensen komen speciaal naar hier gereden om te kijken. Als ik dan die kindjes zie, grote glimlach op hun gezicht, dat is voor mij een droom. Ik groeide op bij mijn vader: hij zette niet eens een boom. Daarom vind ik het zo belangrijk om mijn kinderen een fatsoenlijke kerst te geven. Ze zijn erg trots: vorig jaar zijn ze met hun hele klas naar hier gekomen. Iedereen is welkom!"

Steve: "Wij wonen in een doodlopende straat. Maar ik merk dat er elk jaar meer mensen speciaal voor ons passeren. Het begint te leven en dat vind ik super. Ik ben altijd blij als ik mensen zie stoppen om een foto te nemen. Het is hard werken en dan is het wel fijn als je ziet dat mensen het appreciëren. Vorig jaar hebben we een kerstdrink georganiseerd voor familie en vrienden, maar het evenement is ook gedeeld via Facebook: iedereen was welkom! Daar is zo'n driehonderd man op afgekomen. Dit jaar doen we dat opnieuw."

Ook bij Martine is iedereen welkom: "Mensen bellen nu al om te vragen wanneer ze mogen komen te kijken. Vrienden, kennissen, maar zelfs kennissen van kennissen. (lacht) Ik nodig zelf ook meer mensen uit in de kerstperiode. Ik ga normaal heel graag eens weg, maar zodra de kerstversiering hangt, ben ik nergens liever dan thuis."

En de buren?

Steve: "Ik werk met een timer waardoor de lichtjes branden van half zes tot half elf. Op de achtergrond speelt kerstmuziek, niet te luid omwille van de buren."

Gunther loste overlast voor de buren op met een technologische hoogstandje: "Wij streamen de muziek via een kleine radiozender. Voorbijgangers kunnen de muziek dus horen op hun autoradio, maar zodra ze de straat uitrijden, valt het bereik weg. De buren hebben nog nooit geklaagd. Integendeel: ze komen elk jaar kijken én blijven iets drinken. Nee, ik zie eigenlijk maar één nadeel aan mijn hobby en dat is plaatsgebrek. Voorlopig past alles nog net in mijn berging, maar ik vrees dat ik na de aankopen van dit jaar toch een bergruimte zal moeten huren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234